LED rasveta za uštede u gradskom budžetu

0

Na konkursu za finansiranje realizacije projekata iz oblasti eneregetske efikasnosti koji je Stalna konferencija gradova i opština raspisala početkom marta učestvovao je i Kruševac. Kako grad Kruševac ima usvojen Program energetske efikasnosti za period 2015 – 2018, time je ispunio jedan od osnovnih uslova konkursa, pa je kruševački predlog projekta bio uspešan i Kruševac je izabran za finansiranje. Odabrani projekat pod nazivom “Unapređenje ulične rasvete ugradnjom LED svetiljki” ima ukupnu vrednost od 32.000 evra, bez učešća grada. Projekat finansira GIZ preko SKGO-a, a njegova realizacija je upravo završena.

Savremena LED rasveta ostvaruje uštede u budžetu grada
Savremena LED rasveta ostvaruje uštede u budžetu grada

U centralnoj gradskoj zoni demontirane su postojeće svetiljke i montirane nove, energetski efikasne LED svetiljke. Rađeno je u Gazimestanskoj (od raskrsnice sa Trgom mira do raskrsnice sa Dušanovom), uključujući Trg fontana i raskrsnicu sa ulicom Partizanskih kurira.

Nova rasvetna tela troše oko 80W po jedinici, dok su stare svetiljke rasipale čak 250W. Tako će realizacijom projekta i eksploatacijom savremenih rasvetnih tela biti smanjena potrošnja električne energije za javno osvetljenje, čime će se ostvariti direktne uštede u gradskom budžetu.

You might also like More from author

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Skip to content