Da li će Župljani podići cene vina?

Vlada Srbije je usvojila predlog Zakona o akcizama, i on je već upućen u skupštinsku proceduru, gde bi trebalo da bude usvojen po hitnom postupku. Osim standardnih povećanja akcize na naftne derivate, tečni gas i alkoholna pića, od 1. januara se p prvi put uvodi i akciza na niskoalkoholna pića. To konkretno znači da će na svaki litar vina državi biti uplaćena akciza u iznosu od 21 dinar.

Uvođenje akcize na niskoalkoholna pića će imati svoje posledice
Uvođenje akcize na niskoalkoholna pića će imati svoje posledice

Vinarstvo je, kako kažu statistike, najbrže rastuća grana (poljo)privrede u Srbiji. U zadnjim godinama, i pored izuzetno teške ekonomske situacije u zemlji, ostvaruje ozbiljne rezultate i na domaćem, i na inostranom tržištu. Uvođenje akcize će biti dodatni teret na leđima vinara, ali i vinoljubaca. Posebno će to osetiti proizvođači jeftinijih vina, jer je predlog da se akciza naplaćuje po litru, nezavisno od stepena alkohola ili proizvođačke cene.

U našem kraju, posebno u Župi aleksandrovačkoj, postoji ozbiljan broj malih vinarija kojima je proizvodnja vina jedini posao i jedini izvor prihoda. Novi namet na vina će se zasigurno odraziti na njihov plasman, jer iz i onako praznog novčanika potrošača biće vrlo teško izdvojiti još po nešto za punjenje državne kase. A mnoge od tih vinarija rade na samoj ivici rentabilnosti.

Za očekivanje je da će ovakva odluka države preseliti u “sivu zonu” jedan deo proizvodnje, jer predložena vrednost akcize nadmašuje čak i vrednost pakovanja za jeftinija vina, što je vinarima ozbiljan izdatak u proizvodnji. Naime, najjeftinija litarska boca domaće proizvodnje, krunski zatvarač, etiketa i PVC kapica koštaju proizvođača, trenutno, negde između 15 i 17 dinara. Sve ovo, takođe, znači i da će deo budžeta vinara koji je planiran za razvojne aktivnosti morati da bude umanjen. U krajnjoj liniji, odluka o uvođenju akcize će smanjiti kvalitet masovnih vina i definitivno povećati aktivnosti u “sivoj zoni”. Živeli!

You might also like More from author

Comments are closed.

Skip to content