MINISTAR MALI: “Građani će imati nikad veće penzije i plate”

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da je budžet za 2019. godinu usmeren na povećanje standarda građana i kapitalnih investicaja, ali i na pružanje dodatnih olakšica privredi.

Budžetom za narednu godinu planirani prihodi su 1.246,2 milijardi, a rashodi 1.269 milijardi dinara.

Ovaj budžet je rezultat i nastavak reformi iz 2014. godine, da ubrzamo rast naše ekonomije i da poboljšamo i povećamo životni standard naših gradjana”, kazao je Mali za RTS.

Prema njegovim rečima, građane očekuje viši životni standard jer će imati “nikad veće penzije i plate“. Objasnio je da je predvidjeno povećanje penzija za osam do 13 odsto, kao i plata u javnom sektoru od 1. januara 2019. od sedam do 12 odsto.

Dodao je i da se zavisno od ostvarenih ekonomskih rezultata, može očekivati dalji rast penzija i plata.
Mali je kazao i da će se od 1. januara povećati minimalna cena rada 8,6 odsto, što znači da će minimalac biti oko 27.000 dinara.

On je kazao da je u tekućoj godini realizovano “nikad više” kapitalnih investicija. Dodao je da će oba kraka Kordora 10 biti završena po planu do kraja 2018. godine.

Upitan da li će u 2019. biti smanjena neka socijalna davanja, s obzirom da je smanjen budžet za Ministarstvo rada i socijalne politike, Mali je odgovorio da su socijalna davanja veća, jer su “sredstava preraspodeljena izmedju dva ili tri ministarstva”.

Govoreći o podršci privredi, on je kazao da je previdjeno da se ukinu naknade za porez na nezaposlene za 0,75 odsto, što znači da će na teret budžeta pasti 12 milijardi dinara godišnje.

Mali je kazao da je u prvih devet meseci ove godine ostvaren rast od 4,5 odsto BDP-a, što prema njegovim rečima, svrstava ekonomiju Srbije medju pet najbrže rastućih u Evropi.

Dodao je i da je stopa nezaposlenosti iznosi 12 odsto, a da javni dug čini 56 odsto bruto društvenog proizvoda.

Izvor: Beta.rs

You might also like More from author

Comments are closed.

Skip to content