Ministar privrede Sertić posetio tri preduzeća u Kruševcu i Trsteniku

0

Ministar privrede Željko Sertić posetio je “Prvu petoletku”, “Trajal Korporaciju” i Fabriku maziva.

Ministar privrede u Vladi Srbije Željko Sertić u poseti "Trajal Korporaciji"
Ministar privrede u Vladi Srbije Željko Sertić u poseti “Trajal Korporaciji”

Sertić je kazao da u drugom krugu privatizacije za tri fabrike izdvojene iz sastava “Prve petoletke” ima zainteresovanih investitora. On je najavio da će do kraja oktobra za svako od 13 preduzeća iz sastava kompanije biti donet tačan plan za rešavanje statusa.

Prošli smo pojedinačno sva preduzeća i za mesec i po imaćemo jasan plan za sva preduzeća. Za neka preduzeća će, verovatno, biti pripremljen UPPR. Sa druge strane država će se obavezati da kroz smanjivanje svojih potraživanja bude deo tog procesa. Za neka preduzeća ćemo ići kroz model “radnog stečaja” ili da radnici uzmu svoje otpremnine, a da onda dođe firma koja je zainteresovana da postane zajednički partner. U prvom momentu oni bi zakupili prostor, mašine i na taj način zaposlili određeni broj radnika. Kroz takav model bi se ušlo u privatizaciju. – naglasio je Sertić.

Nakon skidanja sa spiska zaštićenih dve fabrike iz sastava “Prve petoletke”, krajem maja, u stečaj je otišla “PPT Kočna tehnika” u kojoj je radilo 326 radnika. Za “PPT TMO” je raspisan javni poziv na sajtu Agencije za privatizaciju.

Ministar Sertić je u Kruševcu posetio Fabriku maziva i “Trajal Korporaciju”.

FAM je doveden na ivicu propasti tokom prethodne privatizacije. Dug ove fabrike iznosi 45 miliona evra, od čega su 40 miliona evra stari dugovi, a 17 miliona evra kamate. U narednih mesec dana, paralelno sa pripremom plana reorganizacije, biće obavljeni razgovori sa velikim poveriocima FAM-a. – istakao je Sertić.

Ministar privrede je podsetio da je dug “Trajal Korporacije” oko 130 miliona evra i najavio da će Fabrika teretnih pneumatika i Fabrika guma za dvotočkaše, biti privatizovane. Preostale dve, Detonit i Fabrika zaštitnih sredstava, su važne za odbrambeni sistem države i biće posebno tretirane.

You might also like More from author

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Skip to content