Ministarstvo sa 25 miliona dinara finansira daljinsko upravljanje sistema za vodosnabdevanje

0

Predstavnici Grada Kruševca i Ministarstva poljoprivrede i zaštite živtne sredine potpisali su Memorandum kojim je predviđeno da Ministarstvo sa 25 miliona dinara finansira daljinsko upravljanje i nadzor nad regionalnim sistemom za vodosnabdevanje.

Pribavljanjem pomenutog nadzora biće završen proces izgradnje sistema regionalnog vodosnabdevanja, koji je  Evropska unija finansirala sa oko 13,5 miliona evra.

 Državna sekretarka Stana Božović, koja je u ime Ministarstva potpisala Memorandum, istakla  je da je Kruševac u oblasti zaštite životne sredine, odnosno vodosnabdevanja, kanalizacije, zaštićenih područja, primer dobre prakse u Srbiji te da će država podržati aktivnosti te lokalne samouprave.

Veoma je važno da je Ministarstvo za program IPA 2017. kandidovalo veliki projekat za prečišćavanje otpadnih voda na području Brus – Blace, koji bi trebalo da obezbedi zdraviju vodu u jezeru Ćelije. Urađena je kompletna projektno-tehnička, a u toku je izrada tenderske dokumentacije – naglasila je Božović.

Direktor  “Vodovoda” Vladimir Milosavljević podsetio  je da je u proteklih 10 godina urađena rekonstrukcija Fabrike vode u Majdevu, odnosno njeno proširenje sa 650 na hiljadu litara u sekundi, izgrađen novi rezervoar u selu Lipovac od 5.000 kubnih metara i merno regulacioni blok na istom mestu i završen magistralni cevovod prema Varvarinu i Ćićevcu.

Tim projektom je obezbeđena zdrava pijaća voda za blizu 200.000 stanovnika sa područja Kruševca, Aleksandrovca, Varvarina, Ćićevca i tri sela opštine Trstenik. Kako bismo zaokružili čitav proces treba još da uradimo pomenuto daljinsko upravljanje i nadzor – rekao je Milosavljević.

You might also like More from author

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Skip to content