Na analizu krvi pacijenti čekaju po četiri meseca

Na analizu krvi, potrebnu za proveru hormona štitaste žlezde,  u Opštoj bolnici Kruševac ponekad se čeka i četiri meseca, pišu “Novosti”.

U bolnici napominju da je reč o izuzetnim slučajevima, kao i da se hitna analiza hormona radi praktično odmah, bez odlaganja.

Mojoj prijateljici je rečeno, pošto je endokrinolog u novembru na ultrazvuku video neke “kvržice”, da proveri hormone za svaki slučaj, posle čega je dobila informaciju da treba najpre da zakaže, a potom i da ode u laboratoriju marta naredne godine – kaže, za “Novosti”, Kruševljanka Slavica Pantelić. – I sama imam problema sa štitastom žlezdom, ali se lečim kod privatnika.

U bolnici napominju da se kod pacijenata sa uputom endokrinologa kod kojih je, po proceni ovog specijaliste, provera hormona hitna, analiza krvi vrši odmah.

Kod pacijenata koji se prvi put pojavljuju za proveru hormona analizom krvi, zakazivanje se vrši najdalje u roku od 30 dana od dana upućivanja na analizu – ističe prim. dr Slobodanka Jotić, direktorka bolnice. – Kod pacijenata kod kojih se kontroliše provera hormona, u zavisnosti od raspoložive količine reagenasa zakazivanje je izuzetno i preko roka od 31 dana.

“Novosti” prenose da se prema  informacijama iz Opšte bolnice, svakodnevno u laboratoriji uradi od 30 do 35 analiza krvi, odnosno od 600 do 700 na mesečnom nivou. Cena jednog hormonskog statusa propisana od RFZO (T3, T4 i TSH) je 1.400 dinara. Ove analize rade se samo u laboratoriji na sekundarnom nivou zdravstvene zaštite.

Kao osnovni razlog zakazivanja u roku dužem od mesec dana u bolnici ističu ograničenost sredstava koja za te namene uplaćuje RFZO. U bolnici navode da se naplata te usluge obavlja isključivo na teret sredstava RFZO.

Hronični pacijenti kažu da su se ili navikli na čekanje, ili su se ipak odlučili da potraže pomoć kod privatnika. Ceo proces suviše dugo traje, posebno kada se prvi put odlazi kod lekara zbog problema sa štitastom žlezdom.

Lekar opšte prakse daje uput za internistu, pa na pregled kod njega čekate jedno mesec dana, a ukoliko ne dežura internista endokrinolog, dobijate uput za specijalistu koji vam je potreban – kaže Ivan Radojković, pacijent. – Onda sa rezultatima ponovo idete kod endokrinologa, i tu, naravno, čekate. Potom čekate za laboratoriju. Vraćate se s rezultatima kod izabranog lekara, podatke u zdravstveni karton i onda odlazite u apoteku po terapiju ili vam se na drugačiji način nastavlja lečenje.

You might also like More from author

1 Comment

  1. Ina says

    Mojoj mami su prosle sedmice zakazali lab.za 9.MAJ sledece godine! To treba HITNO PROMENITI,jer je nedopustivo. Sta ce nam Ceca za par sati kad nam i ono preostalo zitelja zbog neadekvatnog medicinskog tretmana umire!!!

Comments are closed.

Skip to content