Naivac iz Mrzenice otvara školu naivne umetnosti u Grčkoj

Zoran Anđelković – Kec, jedan od retkih naivnih slikara u Centralnoj Srbiji, uskoro otvara  Školu naivne umetnosti u Grčkoj.

Škola naivne umetnosti će biti otvorena u Kavali, uz pomoć „Srpske kuće“ i gospođe Svetlane Milovanović, književnice i istoričarke. U Grčkoj ima veoma malo naivnih umetnika a naš rad im je interesantan. Škola bi trebalo da radi u letnjem periodu, u formi kampova. – objašnjava Anđelković.

Zoran Anđelković Kec u svom ateljeu
Zoran Anđelković Kec u svom ateljeu

Zoran Anđelković – Kec  živi u Mrzenici  a naivnim slikarstvom se bavi 30 godina.

Počeo sam da slikam uz pomoć dvojice naivnih slikara iz Bošnjana kod Varvarina, Budimira Rajkovića – Ringera i Dobrivoja Stefanovića. Nažalost, kako godine prolaze u ovom delu Srbije je sve manje naivnih umetnika. Nekada ih je u Nišu bilo sedam, osam a danas nema nijednog. Mladi nisu zainteresovani za naivno slikarstvo mada mogu da ih razumem. Sela se gase, ne pamtim kada sam video čoveka sa šajkačom. Svi su jednoobrazno obučeni, uniformisani, neinspirativni…– dodaje Kec.

Kec kaže da se na njegove slike mogu svrstati negde na granicu realizma i nadrealizma. Imao je nekoliko samostalnih izložbi u Srbiji a van granica naše zemlje izlagao je na međunarodnim salonima naivnog slikarstva u Torontu, Avru, Katovicama, češkoj Hutnoj Hori…

Naše naivno slikarstvo je veoma cenjeno u svetu jer je u njega utkan i deo moravske slikarske škole. Kada sam počinjao da radim moji seljani su me gledali čudno „Šta se ovaj zamajava umesto da obrađuje zemlju“ ali su kasnije promenili mišljenje. Imam sina i ćerku koja je talentovana i zainteresovana za slikarstvo. Nadam se da će me naslediti. – kaže Anđelković koji će 2. marta u Kući Simića u Kruševcu izložiti 16 slika rađenih tehnikom ulje na platnu.

 

You might also like More from author

Comments are closed.

Skip to content