НОВА ИЗЛОЖБА У УМЕТНИЧКОЈ ГАЛЕРИЈИ: “Аквизиције 1”

У Уметничкој галерији Крушевац у уторак, у 19 сати, биће отворена изложба “Аквизиције 1”.

 Изложба обухвата поклоне и откупе уметничких дела која су за збирку Уметничке галерије прибављена током последњих пет година и облик је сталне праксе представљања нових аквизиција. У складу са изложбеним простором Галерије и делима која су у овом периоду откупљена или прихваћена као поклон изложба Аквизиције биће приређена у два дела.

Први део обједињује радове ликовних уметника Крушевца, где значајан сегмент припада формираним поклон збиркама, најпре, Олге Вујадиновић Блажек, која је 2019. године допуњена са 7 дела захваљујући породици уметнице, и потом, поклону из 2022. Божидара Џмерковића који обухвата 17 графика и 42 слике, што је омогућило да њихова стваралашта у колекцији буду заступљена као целине. Поред откупа дела крушевачких уметника којим је збирка употпуњена 2022. године, важан део осавремењавања колекције припада награђеним радовима и, пре свега, поклонима са текућих изложби приређеним у овом периоду, као и крушевачким уметницима учесницима резиденцијалног програма и изложбе у оквиру одржана два последња циклуса уметничког пројекта Препознавање. У оквиру овог дела изложбе, поред поклон збирки, биће представљене аквизиције уметничких дела – слика, графика, дигитална графика, фотографија, дигитални принт, видео, инсталација, следећих аутора: Јована Ерића Гаје, Невенке Рајковић, Милене Максимовић Ковачевић, Јелене Рубил, Оливера Вељковића, Дејана Аксентијевића, Војина Пајића, Матије Рајковића, Зорана Коматиновића, Милке Жуњанин, Милене Радичевић”, објашњава Биљана Грковић, кустоскиња збирке Уметничке галерије.

Аквизиције II представиће на изложби која ће бити приређена од краја јуна, откупе уметничких дела која су за збирку Уметничке галерије прибављена средствима Министарства културе Републике Србије – путем конкурса за финансирање уметничких дела из области визуелних уметности 2019, 2021. и 2022. године, као и поклоне уметника учесника уметничког пројекта и изложбе Препознавање, и уметника чије су изложбе биле приређене у Уметничкој галерији у последњих пет година.  

Формирање збирке започето је већ при установљењу Уметничке галерије, отворене 27. јануара 1962., пре свега, од радова који су били део фонда Музеја, под чијим је окриљем радила у првој деценији, са јасно утврђеним концептом изложби и политиком откупа. У постављеним оквирима и у зависности од изложбеног програма као основног облика нових аквизиција, настављено је употпуњавање збирке и у периоду од 1971. до 1991. када Галерија делатност обавља као самостална установа. Као програмска целина у оквиру Народног музеја, од 1991. године, у основи је задржала концепт формирања збирке са нагласком на праћењу савремене уметничке продукције, значајних личности и појава на уметничкој сцени Србије, као и ликовне сцене Крушевца и региона.

Изложба ће бити отворена до 20. јуна.

You might also like More from author

Comments are closed.

Skip to content