O TOME SE ĆUTI: “Otac alkoholičar je pokušao da me siluje!”

Nisam smela da izađem napolje i da se družim sa vršnjacima, a i bilo me je sramota, jer mi je lice bilo uvek u ožiljcima od šamara, koje sam svakodnevno dobijala od oca.

Moj otac je bio alkoholičar. Svakodnevno je dolazio kući mrtav pijan i nalazio milion razloga da tuče moju majku i mene. Mene je tukao, jer sam uvek pokušavala da je odbranim. Varao je moju majku i sve što je zarađivao, davao je drugim ženama, a kad bi dolazio kući, tražio je da jede. Moja majka se snalazila tako što je u tuđim kućama čistila, peglala i spremala. Govorio joj je kako ona tamo ide da se jebe i kako na taj način zarađuje.

Mnogo puta je i mene vodila sa sobom. Pomogala sam joj. Već sa četrnaest godina znala sam da obavljam sve kućne poslove. U školu mi nije dao da idem. Brat je bio od mene mlađi dve godine. Njemu je pričao kako ne treba da ima ženu poput svoje majke, kako je ona kurva i kako ću i ja to da postanem i kako ne zna ni jedno jelo da spremi a kamoli da sredi kuću. Počeo je da ga vodi po kafanama. Naučio ga je da pije i ponašao se kao on. Svakim danom je bilo sve gore i gore.

Moja majka se ubrzo razbolela. Pronašli su joj tumor na jetri. Nije joj bilo spasa. U bolnicu sam išla ne tako često, a on nije otišao nijednom. Moj brat se tad povukao, shvatio je kako stvari stoje. Mučila se jadnica i trpela bolove. Kako bih imala para da joj kupim nešto da jede, radila sam kod žena gde smo odlazile zajedno. One su me tešile, plakale sa mnom i uvek mi pričale kako će ona da ozdravi, iako su i same znale istinu. Davale su mi i više novca, tako da sam imala i nešto da kupim za kuću.

Majka je umrla nakon tri meseca.Ostali smo moj brat i ja sami. Otac je nastavio da pije i pričao kako joj je to od jebanja sa mnogim ljudima.

Jedne večeri došao je kući mrtav pijan, nije mogao da stoji na nogama. Pravila sam se da spavam, a brat je bio u susednom krevetu. Skinuo se go i legao pored mene i tražio je da mu pokažem kako se ja „jebem“ sa ljudima. Počela sam da ga guram od sebe, da plačem, da ga molim. Legao je na mene. Zatvorio mi je rukom usta, pocepao gaćice i taman kad je pokušao da me siluje, brat se pojavio iznad njega i udario ga letvom u glavu. Onesvestio se, a ja sam počela sva da drhtim, jecam. Brat mi je samo rekao: „Izlazi, beži odavde i nikad nemoj da se vraćaš“.

Izašla sam. Otišla sam kod žene kod koje sam čistila s majkom. Prihvatila me je kao da mi je rod rođeni. Izbegavala sam ulice gde se on kretao. Brat je dolazio ponekad i pričao mi da on misli da sam se udala. I bolje je što je tako mislio.

Prošla su dva meseca od tada. Uvek kad bih prolazila pored jedne fabrike, primetila bih jednog mladića kako me posmatra. Jednom me je pozvao da se upoznamo. Bio je 12 godina stariji od mene i nije bio iz mog grada. Rekao mi je da tu radi, da je terenski radnik. Viđali smo se s vremena na vreme po tridesetak minuta. Rekla sam toj ženi koju sam prihvatila kao tetu o njemu. Rekla mi je da mu kažem da dođe kod nje. Teta je razgovarala sa njim i on je rekao da želi da me odvede kod njega i da želi da me oženi. Plašila sam se, ali i radovala. Šta ako budem iste sreće kao mama? Sviđao mi se i rešila sam da rizikujem.

Otišla sam sa njim. Njegovi su me prihvatili kao da sam im ćerka. Bilo mi je žao što moja majka nije više živa da vidi koliko sam srećna i koliko ima dobrih ljudi. Imamo dva sina. Od starijeg sina imam prelepu unukicu.

Sada imam pedeset tri godine. Srećna sam u braku. Moj muž me voli i poštuje. Jeste, udala sam se sa petnaest godina, veoma mlada, ali spasila sam dušu i svoj život od oca alkoholičara koji je pokušao da me siluje. Neke život natera da pobegnu od zla i da okušaju sreću u tuđem domu, a nekog sami roditelji na silu udaju. Takav ti je naš narod.

Istinite priče iz zbirke „O tome se ćuti“ KruševacPress objavljuje u saradnji sa Udruženjem žena „Romani cikna“ koje je izdalo zbirku.

You might also like More from author

Comments are closed.

Skip to content