ODRŽAN PROTESTNI SKUP: “Pravda za Tamaru – sačuvajmo sve trudnice i bebe”

Pred oko stotinak građana, uglavnom žena, u centru Kruševca je održan protestni skup “Pravda za Tamaru – Sačuvajmo sve trudnice i bebe”.

Povod našeg okupljanja je nemio i nadam se da će ovo biti poslednji takav slučaj. Ovim protestima ne možemo vratiti Tamaru ali ćemo se potruditi da se njen slučaj ne ponovi, da sačuvamo sve buduće trudnice i bebe“, naglasila je na početku skupa Jelena Ilić, jedna od organizatorki protesta.

Ona je podsetila da je inicijativa za organizovanje skupa potekla od Fejsbuk grupe “Pravda za Tamaru Milić” koja je za manje od dvadeset dana okupila više od 7.000 članova.

Učesnice skupa “Pravda za Tamaru” FOTO: CINK

“U inboksu imam brojne priče iz kruševačkog porodilišta koje su mi poslale pacijentkinje koje ne smeju da istupe javno. Dokle god budemo ćutale ponavljaće nam se ovakvi slučajevi“, dodala je Ilićeva.

Tamara Milić, trudnica u sedmom mesecu trudnoće, preminula je 1. avgusta od sepse u Kliničkom centru Niš. Prethodno je četiri dana bila smeštena na Odeljenju ginekologije kruševačke bolnice, nakon čega je u životnoj opasnosti i stanju već razvijene sepse prebačena u Niš.

Da li je moguće da su nečijom nemarnošću, nepažnjom ili zato što je bio vikend izgubljena dva mlada života? To nije pravda, to nije život. Da li je moguće da se se oni koji su se zakleli svojom čašću da će lečiti ljude učinili tako nešto? Da li je moguće da niko nema hrabrosti da se buni?“, zapitala se Katarina Stanojević, sestra od strica pokojne Tamare Milić.

Treba da se borimo za pravdu. Da isteramo istinu na videlo i da oni koji su krivi budu sankcionisani“, dodala je Stanojevićeva.

U ime učesnika skupa Jelena Ilić je pročitala spisak zahteva okupljenih građana i građanki.

Zahtevamo da se povodom ovog nemilog događaja oglasi ministar zdravlja Zlatibor Lončar. Takođe tražimo da se stane na put neljubaznom, bahatom medicinskom osoblju a posebno lekarima. Cena takvog ponašanja je previsoka jer se plaća životima”, naglasila je Jelena Ilić i dodala.

Tražimo da se odgovorni za smrt Tamare Milić smene i da krivično odgovaraju. Dokle će nadležno tužilaštvo ćutati? Zahtevamo i da Ministarstvo zdravlja angažuje inspekcijske službe koje bi vršile redovne kontrole ne samo u Kruševcu već u čitavoj Srbiji. Tamara se ne sme ponovoti jer svi smo mi Tamara“, zaključila je Jelena Ilić.

Nakon skupa u centru Kruševca okupljeni su se uputili ka Opštoj bolnici Kruševac kako bi predali svoje zahteve.

 

You might also like More from author

Comments are closed.

Skip to content