ПОВОДОМ 100 ГОДИНА ОД РОЂЕЊА: Изложба о Чкаљи у Југословенској кинотеци

У Југословенској кинотеци отворена је мултимедијална изложба „Победа осмеха“ посвећена легендарном глумцу Миодрагу Петровићу Чкаљи  поводом стогодишњице рођења једног од најзначајнијих комичара домаће кинематографије.

Многобројној публици на отварању су се обратили  глумица Весна Чипчић, ауторка изложбе Ирина Кондић, Чкаљина унука Јована Петровић и фотограф Милан Симић.

У суштини сада имамо две изложбе – једна се бави Чкаљиним најзначајнијим улогама у играним филмовима, а други део је личније природе, с више од 70 фотографија из приватног живота и каријере“, казала је  Ирина Кондић, ауторка изложбе.

Куриозитет на изложби су до сада необјављене Чкаљине фотографије, снимљене у априлу 1974. године. Фотограф Милан Симић испричао је како је желео да му Чкаља позира, али је он био стално заузет. Успео је да га наговори помињући да је то за јубилеј – 50. рођендан.

Након отварања изложбе приказан је дигитално рестаурисани филм „Пут око света“. Тиме је почела ретроспектива са 13 Чкаљиних филмова, која ће трајати до 21. марта у сали „Макавејев” и од 25. до 28. марта у сали Кинотеке у Косовској улици.

Извор: Југословенска кинотека

You might also like More from author

Comments are closed.

Skip to content