УДРУЖЕЊЕ ЖЕНА “ПЕШЧАНИК”: Информација о реализацији пројекта “Психичко насиље: препознај и пружи подршку”

Истраживања показују да свака друга жена у свету током свог живота претрпи неки облик психичког насиља у породици и / или од партнера.

Психичко насиље јавља се као самостални или пратећи облик других видова насиља, нпр. физичког и / или сексуалног. Психичко насиље тешко је доказиво – не оставља модрице и видљиве повреде, али веома негативно утиче на ментално здравље и благостање жене, урушавајући њено самопоуздање и производећи осећај страха и несигурности. Депресија, анксиозност, мисли о самоубиству или покушај самоубиства су нека од стања кроз која пролазе жене које су искусиле или трпе емоционално злостављање.

Неки од облика психичког насиља су: понижавање и омаловажавање, критиковање женине интелигенције, изгледа, способности, викање, вређање и псовање, називање погрдним именима, уцене, претње, спречавање жене да се виђа са пријатељима и породицом или да успоставља нова пријатељства и контакте.

У оквиру пројекта “Психичко насиље: препознај и пружи подршку”, Удружење жена Пешчаник реализоваће кампању за повећање знања о распрострањености и о здравственим последицама поменутог типа насиља, која је намењена запосленима у здравственим установама, грађанкама са искуством психичког насиља, као и широј јавности. Такође, од 1. јуна на СОС телефону УЖ Пешчаник 066 006 606, корисницама ће бити доступна и стручна психотерапеутска подршка.

Пројекат, који су подржали ОАК и ТРАГ Фондација трајаће до краја 2024. године. Слични пројекти биће реализовани и у неколико других градова у Србији, као и у Босни и Херцеговини и Црној Гори.

Консултанткиња и сарадница у реализацији пројекта је докторка Босиљка Ђикановић, професорка на катедри социјалне медицине на Медицинском факултету у Београду.

You might also like More from author

Comments are closed.

Skip to content