ПОВОДОМ ПОЧЕТКА ШКОЛСКЕ ГОДИНЕ: Апел учесницима у саобраћају

Почетак нове школске године представља период већег обима саобраћаја у зонама школа и насељима, као и повећаног броја деце – учесника у саобраћају, која представљају посебно осетљиву категорију.

Улога родитеља је изузетно важна јер својим позитивним примером треба да утичу на безбедније понашање деце у саобраћају. То се посебно односи на децу у периоду од 9. до 12. године живота, што према искуству, представља најкритичнији период за децу учеснике у саобраћају, када и самостално започињу учешће у саобраћају.

Апелујемо на родитеље да децу на путу до школе превозе безбедно користећи адекватне системе заштите, као што су ауто-седишта и сигурносни појас и да својим примером коришћења сигурносног појаса, укажу деци на важност употребе заштитних система приликом превоза у возилу, да поштују ограничења брзине и остала правила саобраћаја.

Посебну пажњу скрећемо возачима моторних возила да кроз насељена подручја обележена знаком „Зона школе“ прилагоде брзину кретања до 30км/ч, а у зонама школе ван насељеног места до 50км/ч. Приликом кретања у овим подручјима треба имати у виду мању уочљивост деце, као и њихову смањену пажњу приликом играња у школском дворишту или у близини школе, што представља опасност од изненадног истрчавања на коловоз или другог неочекиваног понашања.

Подсећамо да се за саобраћајне прекршаје учињене у присуству детета до 12 година старости, број прописаних казнених поена увећава. Имајући у виду да је безбедност деце у саобраћају обавеза и одговорност свих нас, апелујемо на све учеснике у саобраћају да поштују прописе и да обрате посебну пажњу на децу у саобраћају.

Агенција за безбедност саобраћаја свим малишанима жели срећан почетак нове школске године.

You might also like More from author

Comments are closed.

Skip to content