PREMIJERA U KRUŠEVAČKOM POZORIŠTU: “Čudo u Šarganu” posle 45 godina

U Kruševačkom pozorištu u četvrtak, 14. aprila, premijerno će biti izvedena predstava “Čudo u Šarganu”, po tekstu LJubomira Simovića, u režiji Nebojše Bradića.

Po rečima Branislava Nedića, upravnika Kruševačkog pozorišta, “radi se o jednom od najznačajnijih tekstova u istoriji srpskog pozorišta koji je uvek izazov umetnicima”.

Mesec ipo dana smo radili na predstavi koja će otvoriti “Milijine dane”, manifestaciju u čast legendarnog Milije Vukovića. Pored ove predstave u okviru “Milijinih dana” nastupiće i pozorišta iz Užica, Niša, Kragujevca i Prištine u kojima je Milija igrao i ostavio dubok trag“, kazao je Nedić.

Reditelj Nebojša Bradić kaže da je imao izazov da se vrati nečemu što je “temelj srpskog pozorišta”.

Gledao sam desetak različitih verzija “Čuda u Šarganu” i sve su bile uspešne. Verujem da će i ova verzija biti uspešna. Kada smo dogovarali predstavu nisam imao naznaka da će i Jugoslovensko dramsko pozorište raditi ovaj tekst. Pogledao sam predstavu u JDP i mogu reći da nema dodirnih tačaka sa našom izvedbom osim što je u osnovi tekst velikog LJubomira Simovića”, naglasio je Bradić.

Zoran Karajić ove godine obeležava 50 godina umetničkog rada koji je započeo u Kruševačkom pozorištu.

Prvu profesionalnu predstavu odigrao sam 1. februara 1972. godine u ovoj kući. Poslednja predstava koju sam igrao ovde, kao stalni član ansambla, bilo je “Čudo u Šarganu” u režiji Primoža Beblera 1976. godine. Bio sam najmlađi u ansamblu a igrao sam Skitnicu, istu ulogu koju igram i sada. Bio sam deo generacije koja je ponovo profesionalizovala Kruševačko pozorište. Ostalo nas je samo troje i zato se radujem ovoj predstavi”, naglasio je Zoran Karajić.

U predstavi igraju Biljana Nikolić (Ikonija), Marija Gašić (Gospava), Marija Marić (Cmilja), Filip Milićević (Anđelko), Bojan Veljović (Mile), Dejan Tončić-Predrag Milenković (Stavra), Nebojša Vranić (Prosjak), Zoran Karajić (Skitnica), Ema Petrović (Jagoda), Nikola Rakić (Vilotijević), Jovanka Andrić (Islednica), Nikola Cvetković (Kapetan) i Stevan Zdravić (Tanasko).

Velika odgovornost je na meni imajući u vidu sve te kultne predstave i divne glumice koje su igrale moj lik”, ističe Biljana Nikolić.

Na kastingu za predstavu učestvovalo je 15 mladih glumaca a jedan od onih koji su izabrani je i talentovani Nikola Cvetković.

Prvi put sam igrao u Kruševačkom pozorištu 2010. godine, sa 12 godina. Znao sam da ću se jednog dana vratiti. Ogromna mi je čast što igram u ovoj predstavi”, naglasio je Nikola Cvetković.

You might also like More from author

Comments are closed.

Skip to content