Ribare organizuje “Červišijadu”

Manifestacija koja se organizuje po prvi put počeće sutra u Ribaru. U pitanju je “Červišijada”, manifestacija u pripremanju starih jela koja se isključivo pripremaju za slave i svadbe u ribarskom kraju. Već su pripremljene vredne nagrade za troje najboljih majstora, a do sada se prijavilo sedam ekipa iz Grevaca, Ribara, Boljevca i još nekih sela. Prijavljivanje traje do početka manifestacije, pa još uvek ima vremena za zainteresovane ekipe.

Organizator manifestacije je Mesna zajednica podjastrebačkog sela Ribare, a predsednik Organizacionog odbora Červišijade Slavoljub Ćirković tvrdi da su meštani čitavog ribarskog kraja sa oduševljenjem prihvatrili nadmetanje u pripremanju červiša.

– Červiš se priprema od belog pilećeg mesa, belog brašna i belog luka. Ribare je poznato po ovom jedinstvenom jelu, a za takmičenje su se prijavili i muški i ženski majstori. Posebno se takmičenju raduju starije bake koje s nestrpljenjem očekuju da mladima pokažu kako se to radi. Cilj nam je da ova manifestacija bude tradicionalna.- kaže Slavoljub Ćirković.

Červišijada počinje sutra, u 14.00 časova, u dvorištu seoske škole u Ribaru. Takmičenje će pratiti i ocenjivati žiri, a sve će proteći uz zajednički ručak sa gostima i kulturno umetnički program društava iz Ribarske Banje i Lučana.

Za one koje to zanima, tu je i recept za pripremanje červiša koji daje jedna od starijih kuvarica iz Ribara:

U šerpi na masti (može i na ulju) pržiti brašno, dok ne požuti. Najbolje probati sa manjom količinom. Paziti da brašno ne bude braon, a ako se to desi, baciti ga, pa opet iznova. Kad brašno porumeni, pomeriti šerpu u stranu i naliti malo supe u kojoj se kuvalo belo pileće meso. Vratiti na ringlu i mešati uvek u istom pravcu (udesno). Treba da bude vrlo gusto. Posle nekog vremena dodati deo belog pilećeg mesa (nikako sve) i dodati malo izgnječenog belog luka. Što se tiče belog luka, važno je to da se ne secka, tj. mi kazemo “da se istuca” beli luk drvenim tučkom, samo bez soli. Onda opet mešanje, i tako nekoliko puta dodavati meso i luk, u više navrata, što više mesa i belog luka, to bolje. Posoliti po ukusu. I dodati još ponešto, što se čuva kao tajna, kako bi červiš dobio specijalan ukus i miris, “prste da pojedeš”.

You might also like More from author

Comments are closed.

Skip to content