RODNI REFLEKTOR ZA MLADE: Da li postoji podela na „muške” i “ženske“ srednje škole?

Obrazovanje dečaka i devojčica u odvojenim školama tekovina je 19. veka, kada su žene po prvi put dobile priliku da se školuju. Danas je to prošlost, međutim, stereotipi i podela zanimanja na muška i ženska, utiču na izbor mladih prilikom upisa škole ili fakulteta.

Medicinske i filološke nauke smatraju se ženskim oblastima, a prirodne i tehničke muškim. U razgovoru sa učenicama, naša redakcija je otkrila kakva je situacija u kruševačkim srednjim školama.

Učenice i učenici Medicinske škole u Kruševcu FOTO: CINK – M. Stanković

U našem odeljenju ima samo sedam dečaka, što mi ne smeta, čak mi se i sviđa, jer smatram da su devojčice razumnije i zrelije, pa je atmosfera mirnija i opuštenija zato što ih ima više. Mi smo veoma složno odeljenje, sve se lako dogovaramo i profesori nas često zbog toga pohvale- kaže Sara Ugrinić, učenica četvrtog razreda Medicinske škole, smer farmaceutski tehničar.

Njen drug iz škole, Igor Tomić, učenik drugog razreda, smer medicinska sestra-tehničar, navikao se na to da je okružen drugaricama.

-Ja sam ovu školu upisao zato što volim medicinu. Nisam gledao da li je muška ili ženska, i nije mi uopšte čudno što ima više devojčica. Mada, postoji stereotip da je ovo ženska škola. Takođe, više puta sam čuo da nam se profesori obraćaju sa „vi ste medicinske sestre“, a u odeljenju ima i dečaka – navodi ovaj učenik.

Goran Ristić, direktor Medicinske škole, potvrđuje da u ovoj školi ima više učenica od učenika.

-Uvek se trudimo da se naši učenici osećaju bezbedno, da ovo bude njihova druga kuća, da nauče ono što bi trebalo, da ih izvedemo na pravi put i da posle naše škole postanu dobri ljudi. U našoj školi dve trećine učenika čine devojčice, tako da možemo reći da je ovo ženska škola, čak nam je i kolektiv takav. Kaže se da kuća počiva na ženi, a čini se da je takva situacija u našoj školi, kod nas vlada jedna smirena i pozitivna atmosfera- ističe on.

Pored medicinskih, pedagoške i filološke nauke, smatraju se ženskim, te zbog toga u školskim zbornicama ima više nastavnica i učiteljica od nastavnika i učitelja. Zbog toga društveni smer Gimnazije u Kruševcu, a posebno filološki, češće biraju devojčice.

-Čini mi se da u poslednje vreme sve više dečaka ima interesovanje za filološke nauke, jer u našem odeljenju ih ima četvoro, a ranije ih ili nije bilo, ili je bilo po dvoje. Meni ne smeta što ima manje dečaka. Mnogi kažu da je to draž filološkog odeljenja jer nema većih incidenata. Specijalizovana odeljenja u Gimnaziji su mala i njih upisuju ljudi koji stvarno žele time da se bave i koji su izuzetno odgovorni-uverava nas Ana Arsić, učenica četvrtog razreda filološkog odeljenja, buduća studentkinja srpskog jezika.

U specijalizovanom  računarskom odeljenju, potpuno je drugačija situacija, tamo su devojčice u manjini.

-Moje odeljenje broji 16 dečaka i 4 devojčice, tako da smo u manjini. Nikad nisam volela da delim poslove na muške i ženske. Danas je sve više žena programera koje su jako uspešne. Iako smo u odeljenju tri drugarice i ja odnos između nas i dečaka je fenomenalan, naše prijateljstvo je predivno. Mislim da devojke ne treba da imaju averziju i odbojnost prema ovom smeru jer programiranje nije muški posao. Ja planiram da nastavim time da se bavim i da odem na studije- kaže Katarina Damjanović, učenica četvrtog razreda ovog odeljenja.

Kao što se računarsko u odnosu na ostala gimnazijska odeljenja smatra muškim, tako se i Prva tehnička škola smatra muškom u odnosu na ostale.Vuk Milosavljević, učenik trećeg razreda, smer elektrotehničar računara, kaže da u njegovom odeljenju ima 28 dečaka i tri devojčice, a da je situacija slična u svim ostalim odeljenjima u njegovoj školi.

-Mislim da su profesori opušteniji kad ima više dečaka, ali mi ne bi smetalo da ima više devojčica. Često razmišljam kako bi bilo da je suprotno, da ima više devojčica i kako bi to uticalo na mene. Devojke imaju predrasude prema našoj školi, a profesori im često tolerišu neke stvari, koje nama ne bi tolerisali. Kad bolje razmislim, predrasude imaju i dečaci, jer misle da je naša škola zato što je „muška“ problematična -ističe ovaj srednjoškolac.

 

You might also like More from author

Comments are closed.

Skip to content