SAVET ZA ŠTAMPU: Nedopustivo objavljivanje uznemirujućih fotografija na naslovnim stranama

Savet za štampu najoštrije osuđuje odluke uredništva više dnevnih novina da na naslovim stranama objave potpuno neprimerene i veoma uznemirujuće fotografije zločina kriminalnog klana.

Takav postupak u potpunoj je suprotnosti sa odredbama Kodeksa novinara Srbije, koje zabranjuju objavjivanje sadržaja koji mogu imati štetan uticaj, pre svega na decu, ali koje potresaju i zastrašuju i sve ostale građane.

Ovakvo, krajnje neprimereno, neetičko i senzacionalističko „izveštavanje“, ne može se pravdati javnim interesom, jer ni na koji način ne doprinosi boljem infomisanju javnosti, što je osnovni zadatak medija, već se, naprotiv, time nanosi šteta i javnom interesu i novinarskoj profesiji.

Ovi mediji, suporotno Kodeksu, ne poštuju ni prava i dostojanstvo žrtava zločina, osećanja članova njihovih porodica, ali ni pravo na pretpostavku nevinosti osumnjičenih.

Upravni odbor Saveta za štampu

 U Upravnom odboru Saveta za štampu su predstavnici: Asocijacije medija, Lokal presa, Nezavisnog udruženja novinara Srbije i Udruženja novinara Srbije

 

You might also like More from author

1 Comment

 1. Milovan says

  Ne razumem reakciju Saveta za štampu.
  Kritikuju štampane medijje za ono što u javnost iznosi predsednik Republike i ministar Unutrašnjih poslova.
  Ako prenesu te morbidnosti, reaguje Savet. Ako ne, nema više para iz budžeta.
  Odluka je vrlo laka, a zbog čega smo u ovakvoj situaciji trebalo bi da se zapita svako od nas.
  Niko nm osim nas samih nije kriv
  Ili još jasnije, tako nam i treba!

Comments are closed.

Skip to content