SPO se zalaže da Veliki Kupci postanu opština

Srpski pokret obnove se godinama snažno zalagao da Kruševac dobije status grada, a sada smatraju da treba oformiti više funkcionalnih opština.

– Nasuprot Srbiji, u kojoj opština prosečno obuhvata 49.000 stanovnika, u Sloveniji, koja ima oko dva miliona stanovnika, postoji 210 opština – jedna opština na devet hiljada stanovnika. U maloj slovenačkoj opštini Podčetrtek, primera radi, u opštinskoj administraciji zaposleno je samo troje ljudi. Ni predsednik opštine ne prima punu platu, jer radi kao mašinovođa elektro i dizel lokomotiva. To, međutim, nije smetalo ovoj komuni, sa oko 3.000 stanovnika, da pre tri godine bude zvanično proglašena najlepšim malim mestom u Evropskoj uniji, kao i da iz fondova EU dobije milione evra za rekonstrukciju puteva, izgradnju sportske hale, biciklističkih staza, kanalizacionih sistema, dogradnju vodovodnih sistema i obnovu škola.- ističu u Gradskom odboru SPO.

Srpski pokret obnove podseća da u susednoj Hrvatskoj ima 20 županija, 128 gradova i 428 opština. Mađarska je, takođe, administrativno podeljena na 20 županija i preko tri hiljade jedinica lokalne samouprave. Španija ima 17 regiona, 50 okruga i blizu 10.000 opština, a Francuska ima 22 regiona, 101 departman i skoro 40.000 opština. Iskustva ovih zemalja pokazala su da se regionalizacijom i stvaranjem većeg broja manjih opština mogu obezbediti ostanak stanovništva u manjim mestima i na selu, smanjivanje razlika u stepenu razvoja pojedinih delova države, racionalnije i transparentnije trošenje budžetskih sredstava, veća ulaganja u izgradnju objekata infrastrukture i smanjivanje korupcije i zloupotreba vlasti.

– Veliki Kupci, u kojima se danas nalazi sedište mesne zajednice kojoj pripadaju i sela Mali Kupci, Štitare, Sebečevac, Grkljane sve do 1964. godine je bila opština i mi smatramo da bi takvo rešenje danas umnogome olakšalo život žiteljima ovih sela. Naš predlog je da pored sela koja pripadaju navedenoj mesnoj zajednici u sastav opštine koja bi obuhvatala južnu regiju Kruševca uđu i Šumice, Lipovac, Gornji i Donji Stepoš, Vitanovac, Jablanica, Šogolj, Naupare, Šavrane, Majdevo, Ćelije i Suvaja, ali i da joj budu priključena dva gradska naselja – Rasadnik i Bagdala III, koja treba da budu nukleus i okosnica delimične urbanizacije regije. U ovom delu Kruševca potrebno je rešiti puno infrastrukturnih problema, počevši od putne mreže pa do kanalizacije. Opština koja bi obuhvatala navedeni deo grada imala bi oko 20.000 stanovnika.- objašnjavaju u Gradskom odboru Srpskog pokreta obnove.

You might also like More from author

3 Comments

  1. Dejan says

    SPO ispred drugih kao uvek, samo sto narodu treba vremena da shvati.

  2. Rosuljac says

    Ne samo Veliki Kupci vec sva znacajnija naseljena mesta. To je deo programa od devedesete.

  3. Petar says

    Odlična ideja, samo što to kod nas nije lako sprovesti. Za početak bi bilo dobro za gradsku skupštinu uvesti većinski izborni sistem. Sada, teoretski, svi odbornici mogu da budu iz grada, pa čak i iz iste ulice, što nikako nije dobro. Treba u selu da se glasa za pojedinca, imenom i prezimenom, da ljudi znaju kome su dali mandat i ko će da ih zastupa.

Comments are closed.

Skip to content