Srbija nazadovala u borbi protiv korupcije!

Srbija će najverovatnije dobiti dodatni rok da ispuni preporuke GRECO, rekao je predsedavajući tog antikorupcijskog tela Saveta Evrope Marin Mrčela i dodao da Srbija nije uradila puno na tom polju.

Postupak koji je GRECO pokrenuo kada je u pitanju Srbija, nije nikakva posebnost već redovan postupak koji se uvek pokreće kada neka zemlja ne sprovodi preporuke Grupe država za borbu protiv korpupcije“, kazao je Mrčela za N1.

Mrčela, koji je i zamenik predsednika Vrhovnog suda Hrvatske, rekao je da je Srbija nažalost jedna od država koja na tom polju nije uradila puno.

Za Srbiju je u maju ove godine ocenjeno da je čak i nazadovala u borbi protiv korupcije, jer je od 13 preporuka koje je dobila, sedam ispunila delimično, a šest nije uopšte. Predsednik GRECO naveo je da se sada od Beograda očekuje da pošalje dopunski materijal do 31. oktobra.

Preporuke u odnosu na Srbiju zahtevaju promenu Ustava, jer je potrebno da se iz postupka imenovanja sudija i tužilaca isključi parlament, što je standard. Zakonodavna i izvršna vlast ne smeju imati takav uticaj koji imaju sada“, istakao je Mrčela, dodavši da se nada da će se to dogoditi u skorijoj budućnosti.

You might also like More from author

Comments are closed.

Skip to content