ШТА УРАДИТИ ЗА РАЗВОЈ СОЦИЈАЛНОГ ПРЕДУЗЕТНИШТВА?: Неопходна помоћ локалних власти

У организацији Удружења грађана “Евроконтакт“ у Крушевачком позоришту је отворена изложба „Социјално предузетништво у Расинском округу“.

Ова изложба је окупила 15 излагача из Крушевца, Ћићевца, Варварина и Трстеника, пионира ове врсте предузетништва.

Изложба се организује у оквиру пројекта „Креирање стимулативног окружења за развој социјалног предузетништва у Расинском округу“ и треба да представи потенцијал социјалног предузетништва на овом простору“, казао је Ненад Крстић, председник „Евроконтакта“ на отварању изложбе.

Ненад Крстић и Душица Миленковић на округлом столу о социјалном предузетништву ФОТО: ЦИНК

У склопу изложбе организован је и округли сто „Могућности подршке социјалном предузетништву од стране локалне заједнице“.

Локалне самоуправе су, након доношења Закона, на потезу. Оне могу да донесу низ мера које би подржале развој социјалног предузетништва. Потребно је да креирају стратешка документа, попут локалних акционих планова, у којима би биле систематизоване мере за социјална предузећа. Те мере могу бити финансијске, али могу да се огледају у уступању одређеног простора, ослобађању социјалних предузетника одређених комуналних такси и слично“, истакао је Крстић и наставио.

Доношњењем одређених мера локалне самоуправе  из нашег округа би могле да буду пионири у Србији, примери добре праксе, јер ни једна локална самоуправа до сада то није урадила, а Закон предвиђа ту могућност“.  

За представнике локалних самоуправа „Евроконтакт“ је припремио  предлог јавне политике „Креирање стимулативног окружења за развој социјалног преузетништва у Расинском округу“.

Душица Миленковић из Удружења жена „Етно Расина“ је истакла да је правним субјектима који могу да се баве социјалним предузетништвом неопходна подршка у више области.

Када би се направила кровна организација на нивоу округа то би био значајан искорак. Многа удружења послују по моделу социјалног предузетништва а да нису ни свесна тога. Треба пуно радити на информисању јер се многи плаше да ће изгубити неке привилегије уколико се региструју као социјално предузеће“, додала је Миленковићева.

Ненад Крстић је подсетио да у Регистар социјалних предузећа још увек није уписано ниједно предузеће из Крушевца.

Регистрација је први важан корак. У перспективи ће бити расписивани позиви за средства за која ће моћи да аплицирају само регистрована социјална предузећа“, објаснио је Крстић.

You might also like More from author

Comments are closed.

Skip to content