Stečajni upravnik zakinuo radnike za kamatu

Bivši radnici IMK “14 oktobar” smatraju da im kamata na zaostale plate nije dobro obračunata i  da je više od 700 radnika u proseku uskraćeno za po  sto hiljada dinara.

Reč je o dve godine neisplaćenih zarada, za 2013. i 2014. godinu, i četiri godine neuplaćenih doprinosa, s tim što oni koji su otišli u junu imaju još dve neisplaćene zarade. Meni na ime neisplaćenih plata duguju 1.200.000 dinara od čega je kamata, prema računici stečajnog upravnika, 145.000“, tvrdi Ljubiša Velimirović, nekadašnji sindikalni lider u IMK “14. oktobar”.

Bivši radnici "14. oktobra" na sastanku u sindikatu FOTO: S. Milenković
Bivši radnici “14. oktobra” na sastanku u sindikatu FOTO: S. Milenković

Na sastanku u sindikatu bivši radnici “14. oktobra” su istakli da su, kada su videli kamatne obračune koje je uradio stečajni upravnik, utvrdili da je kamata obračunata od dana kada su kroz socijalni program napustili preduzeće, od decembra 2014. godine, odnosno od jula 2015. godine a da je trebalo da se računa od onda kada je trebalo da im budu isplaćene zaostale plate.

Po rečima pravnice Zorice Savić Nikolić takav obračun kamata nije u skladu sa Zakonom o stečaju. Zakon kaže da u prvi isplatni red spadaju neisplaćene neto zarade zaposlenih i bivših zaposlenih u iznosu minimalnih zarada za poslednju godinu rada pre stečaja sa kamatom od dana dospeća do dana otvaranja stečaja, te neisplaćeni doprinosi PIO za poslednje dve godine.

 

You might also like More from author

Comments are closed.

Skip to content