STRANKA SLOBODE I PRAVDE: “Javni toalet na Bagdali u neskladu sa parkom”

Gradski odbor Stranke slobode i pravde izdao je saopštenje povodom izgradnje javnog toaleta na Bagdali.

Saopštenje prenosimo u celini.

Gradska uprava na Bagdali pravi javni toalet koji je u potpunom neskladu sa parkom i njegovom okolinom.

Sama veličina predviđenog objekta od 12 x 15 metara je po rečima stručnjaka, prevelika i arhitektonski neprihvatljiva za zelene površine. Trend je u svetu je da se toaleti izgledom prilagode zelenom ambijentu, a da se njihova veličina svede na prihvatljiv minimum.

Drugi nedostatak je da se ovim arhitektonskim rešenjem spajaju toaleti za decu i odrasle. Ovakav pristup se u svim razvijenim državama EU i sveta izbegava zbog zdravstvene nesigurnosti i higijenskih razloga. U dečjim toaletima se odvaja i prostor za bebe gde ih majke mogu presvući.

Predlog izgleda javnog toaleta na Bagdali

Uz sve navedeno, predložena lokacija se nalazi na mestu koje je potpuno van svih aktivnosti odraslih posetilaca na Bagdali, a kada su u pitanju deca i njihov prostor za igru, planirani javni toalet je preblizu. Pozicija javnog sanitarnog čvora ne samo da je neprimerena za park, već će predstvljati problem i za stanovnike Njegoševe ulice.

Stranka slobode i pravde je, uz konsultacije i u skladu sa stručnim mišljenjima pejzažnih arhitekata, predložila smanjenje gabarita sanitarnog čvora i prilagođavanje EU i svetskim standardima u skladu sa očuvanjem i brigom o zelenim površinama i zelenom agendom.

Predložili smo takođe, da se umesto jednog, postave dva manja toaleta. Jedan za bebe i decu, a drugi za odrasle. Toalet za decu izgraditi u blizini restorana “Bagdala” sa zadnje strane i vizuelno ga odvojiti odgovaraju}im zelenilom.

Gradska uprava Kruševac i uzurpatorska SNS vlast je sve predloge odbila. Verujemo da su svi predlozi odbijeni jer nisu u interesu vlasnika privatnog objekta na Bagdali, koji je čak za potrebe restorana i magacina uzurpirao javni, gradski prostor van privatne parcele.

Pozivamo sve građane Kruševca, posebno članove Bagdali pripadajućih mesnih zajednica da pitaju svoje mesne odbore, zašto ovakav projekat nije prošao javnu raspravu u mesnim okvirima.

Stranka slobode i pravde će nastaviti da prati i ukazuje na sve potencijalne nepravilnosti i zloupotrebe zelenih površina i parkova od strane SNS i bliskih funkcionera, a građanima kruševca ostavljamo na sud kvalitetih naših primedbi i njihovih aktivnosti“, navodi se u saopštenju GO SSP.

You might also like More from author

Comments are closed.

Skip to content