У МИНИСТАРСТВУ ПРОСВЕТЕ: Потписан уговор о финансирању изградње вртића у Александровцу

Уговорe о финансирању и изградњи три нова вртића у Александровцу, Аранђеловцу и Пријепољу у Влади Републике Србије данас су потписали министарка просвете проф. др Славица Ђукић Дејановић, председник привременог органа управљања општине Александровац Мирко Михајловић, председник општине Аранђеловац Бојан Радовић, члан привременог органа управљања општине Пријепоље Драго Попадић и представници извођача радова.

Изградњом три нова вртића биће обезбеђенo 500 нових места за децу предшколског узраста. Укупна вредност инвестиције је већа од 407 милиона динара.

Нови објекат у Александровцу, у који ће бити уложено више од 179 милиона динара, простираће се на површини већој од 1500 метара квадратних и обезбедиће 180 нових места за малишане.

Министарка просвете проф. др Славица Ђукић Дејановић истакла је посвећеност  Министарства на унапређењу система предшколског васпитања и образовања.

Ширењем капацитета, улагањем у унапређење квалитета и доступности, као и посебним активностима које се односе на инклузију деце, посебно оне из социјално осетљивих група у систем предшколског васпитања и образовања. Изградњом три нова објекта створићемо услове за пријем још 500 малишана чиме ћемо дати конкретну подршку локалној самоуправи, а пре свега родитељима и њиховој деци. Улажемо у најмлађе, јер тиме улажемо у будућност“, изјавила је министарка.

Председник привременог органа општине Александровац др Мирко Михајловић оценио је да је ово је велики дан за општину Александровац,

Како је истакао, изградњом новог вртића решава се вишегодишњи проблем недостатка места за већи број деце у вртићу.

Програм „Инклузивног предшколског васпитања и образовања“, у оквиру којег се спроводи изградња нових вртића – 23 објекта у 22 локалне самоуправе чиме ће бити обезбеђено 11.000 нових места, осим проширења капацитета предшколских установа, посебну пажњу посвећује и унапређењу предшколског васпитања и образовања кроз увођење Нових основа програма, као и знања и вештина стручних кадрова кроз менторску подршку и обуке за више од 20 хиљада васпитача. Битан аспект програма је и инклузија деце од најранијег узраста. Министарство просвете је, у циљу подстицања партнерства предшколских установа и локалних институција на пољу инклузивног предшколског васпитања и образовања, обезбедило грантове за 34 пројекта, у вредности од милион и 800 хиљада евра. Ова средства намењена су подршци породицама са малом децом, а посебно породицама из осетљивих друштвених група. Укупна вредност пројекта „Инклузивно предшколско васпитање и образовање“  је 47 милиона евра.

ФОТО: Министарство просвете, науке и технолошког развоја

You might also like More from author

Comments are closed.

Skip to content