У УМЕТНИЧКОЈ ГАЛЕРИЈИ: Изложба Биљане Ђурђевић „Студија случаја- нестајање“

0

У Уметничкој галерији у четвртак, 9. новембра, у 19 сати, биће отворена изложба радова Биљане Ђурђевић.

Изложба Биљане Ђурђевић једне од најистакнутијих савремених српских сликарки реализује се после две деценије праћења њеног стваралаштва у крушевачкој Уметничкој галерији и наставак је изложбе „Студија случаја“, реализоване током прошле године у Салону Музеја савремене уметности и Музеју савремене умјетности Републике Српске у Бања Луци.

У специфичном простору Галерије изложба „Студија случаја – нестајање“ обухвата део циклуса произашао из графичке новеле коју је уметница објавила 2020. године, и представља слике, медиј који је доминантан у досадашњој уметничкој пракси и стоп–анимацију, којом се бави последњих година.

Изложба „Студија случаја – нестајање“, у значењски слојевите призоре засноване на реализму и фигурацији као основним одликама уметничке праксе Биљане Ђурђевић, као својеврсне симболичке представе, које се надовезују и настају као читаве серије, укључује као важан сегмент сам изложбени простор Галерије, грађанске куће са почетка прошлог века.

Биљана Ђурђевић (Београд, 1973. година) је дипломирала на сликарском одсеку Факултета ликовних уметности у Београду 1997. године, где је завршила магистарске и докторске студије 2013. године. На истом факултету ради од 2009. године.Такође, 2011. и 2012. године била је гостујући предавач на Универзитету Parsons – The New School, Њујорк, САД.

Од 1998. године самостално је излагала у Србији и иностранству, између осталог, у Стокхолму, Хаифи, Тел Авиву, Израел, Београду, Берлину, Бечу и Будимпешти.

Добитница је Политикине награде за најбољу изложбу 2012. године.

Дела јој се налазе у јавним и приватним збиркама у земљи и иностранству као што су: Museet Moderna, Шведска; Podesta Collection, САД; C Collection, Швајцарска; Музеј савремене уметности Београд; Музеј Frissiras, Грчка; Essl колекција, Аустрија; Музеј савремене уметности Аскона, Швајцарска итд.

У оквиру изложбе биће организован разговор са Биљаном Ђурђевић, стручна вођења и

промоција каталога.

Изложба се приређује уз подршку Министарства културе и информисања РСрбије.

Кустос изложбе: Биљана Грковић

You might also like More from author

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Skip to content