U UMETNIČKOJ GALERIJI: Izložba slika i grafika Božidara DŽmerkovića

Povodom 60 godina Umetničke galerije u četvrtak, 10. marta, biće otvorena izložba slika i grafika Božidara DŽmerkovića.

Izložba predstavlja izbor iz grafičkog i slikarskog opusa Božidara Džmerkovića, umetnika čije je stvaralaštvo prisutno skoro sedam decenija na likovnoj sceni, i promoviše i upoznaje sa poklon zbirkom koju je umetnik darovao svome gradu.

U Umetničkoj galeriji imao je tri samostalne izložbe: 1965, 1971. i 1994. godine, dok je u zbirci do sada bio zastupljen sa nekoliko grafika i slika.

Ova izložba, koja obuhvata 17 grafika i 42 slike, nastale u periodu od 1965. do 2020. godine, kao presek umetničkog rada, predstavlja zaveštanje Božidara Džmerkovića svom gradu.

Namera i želja Božidara Džmerkovića da ostavi legat Kruševcu i predstavljanje ove poklon zbirke u godini kada Umetnička galerija beleži 60 godina od početka rada, na najbolji način pokazuju značaj darivanja i ukazuju na misiju i delatnost Galerije, utvrđenu prilikom osnivanja, i čini čast ovom jubileju, obezbeđujući zajedničkim naporima čuvanje i predstavljanje umetničkih dela i stvaralaštva znamenitih Kruševljana za ove i buduće generacije”. (iz teksta u katalogu, Biljana Grković)

Božidar Džmerković je rođen u Mogilecu (Makedonija) 1930. godine, a odrastao je u Kruševcu, gde je završio osnovnu školu i gimnaziju. Akademiju likovnih umetnosti u Beogradu završio je 1954. godine i postdiplomske studije 1956. godine u klasi profesora Marka Čelebonovića. Kao redovni profesor predavao je na Odseku grafike Fakulteta primenjenih umetnosti i dizajna u Beogradu, do penzionisanja 1996. godine. Član je Grafičkog kolektiva od 1955. i ULUS od 1956. a izlaže od 1955. godine.

Učestvovao je na izložbama na kojima je predstavljana jugoslovenska grafika u zemlji i inostranstvu, a njegova grafika je deo značajnih razmatranja jugoslovenske i srpske umetnosti druge polovine 20. veka. Na samostalnim izložbama je izlagao grafike, slike, kolaže. Dobitnik je više značajnih nagrada i priznanja za grafiku, ilustraciju, ukupno stvaralaštvo i životno delo.

Izložbu slika i grafika Božidara DŽmerkovića otvoriće akademik i pisac Matija Bećković.

Izložba je otvorena do 30. aprila 2022.

You might also like More from author

Comments are closed.

Skip to content