UPOZORENJE: “Srbija ozbiljno kasni sa usvajanjem Zakona o sprečavanju korupcije”

Šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici i ambasadori Italije i Španije pozvali su juče vlasti u Beogradu da što pre usvoje novi Zakon o sprečavanju korupcije, dok je ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović ocenila da “nikada nije kasno za tako važan zakon”.

Fabrici je naveo da Srbija treba da obezbedi efikasne institucije za primenu i monitoring mera u borbi protiv korupcije, a da novi zakon upravo treba dodatno da osnaži Agenciju za borbu protiv korupcije i omogući njeno bolje povezivanje sa drugim držanim organima, posebno tužilaštvom.

Ozbiljno se kasni sa usvajanjem novog zakona i mi sada moramo da malo poguramo stvari. Podstičem Ministarstvo pravde da se što pre završi tekst u skladu sa preporukama Greko i Akcionim planom za poglavlje 23 i 24, kako bi u skupštini bio što pre usvojen”, rekao je Fabrici na skupu povodom završetka tvining projekta “Prevencija i borba protiv korupcije”, koji je trajao 30 meseci i koji je EU finansirala.

On je kazao i da Srbija “treba da pruži dokaze za sprovođenje zakona”, a da će konačan pokazatelj uspešnosti biti broj osuda zbog korupcije.

Postojanje političke volje je preduslov da se postignu takvi rezultati, ali treba da postoji i hrabrost za borbu protiv korupcije”, rekao je Fabrici.

Ministarka Jadranka Joksimović navela je da u Srbiji postoji politička volja za obračun sa korupcijom i da vlast svakodnevno dokazuje da je to na listi njenih prioriteta.

Vi znate da se govorilo da je bilo kašnjenja u primeni Akcionog plana 23 i 24 i to jeste tačno, bilo je kašnjanja jer smo se rukovodili principom ‘kvalitet pre brzine’, ali za ovakav zakon koji je u pripremi ne može da bude kasno”, rekla je Joksimović, dodajući da je u pitanju sistemski zakon, koji je trenutno upućen na mišljenje u GRECO (Grupa država za borbu protiv korupcije, telo Saveta Evrope).

Pomoćnik ministra pravde Čedomir Backović rekao je da očekuje da će javna rasprava o Nacrtu zakona o sprečavanju korupcije početi narednog meseca, ističući da će Zakon omogućiti “sprečavanje sukoba interesa i akumulaciju javnih funkcija”. Prema njegovim rečima, Zakonom se proširuju nadležnosti Agencije za borbu protiv korupcije, koja će imati direktan pristup podacima drugih organa i moći da postupa po anonimnim prijavama.

You might also like More from author

Comments are closed.

Skip to content