VOICE: Izmene Zakona o slobodnom pristupu informacijama omogućavaju kontrolu neposlušnih medija

Predložene izmene Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja omogućavaju vlastima da troše novac bez ikakve kontrole i da legalizuju “lov na veštice”.

Izmene omogućavaju vlastima kontrolu “neposlušnih” medija i udruženja građana, piše Vojvođanski istraživačko-analitički centar (VOICE).

Direktor za Evropu međunarodne organizacije Branitelji ljudskih prava (Civil Rights Defenders) Goran Miletić ocenio je da tim izmenama država želi da uskrati mogućnost da javnost traži ugovore ili informacije od kompanija kao što su Er Srbija, Fiat ili Železnice Srbije, koje nisu klasična javna preduzeća ali u kojima država ima ključnu ulogu zbog čega građani imaju pravo da znaju kako se u njima troši novac prikupljen putem poreza.

Po njegovim rečima, predložene izmene imaju za cilj da “na mala vrata” u zakon unesu odredbe koje su potpuno neprihvatljive za državu koja je članica Saveta Evrope i kandidat za članstvo u Evropskoj uniji.

Predložena odredba kojom se mediji, udruženja i novinari svrstavaju pod kategoriju ‘organa javne vlasti’ može se veoma jednostavno zloupotrebiti time što bi potpuno nepoznata lica mogla da proveravaju sve organizacije, medije i novinare pa čak i one samostalne ili blogere jer svi oni rade u opštem interesu“, naveo je Miletić.

On je izrazio sumnju da se iza “naizgled neutralne odredbe”, krije ozbiljna namera vlasti da se oteža ili onemogući rad novinara i organizacija koje deluju u javnom interesu.

Pravnik Veljko Milić kazao je da izmene i dopune zakona otvaraju mogućnost širokog tumačenja koja su to lica koja obavljaju delatnost od javnog interesa.

Mediji sasvim sigurno obavljaju delatnost od javnog interesa u oblasti informisanja. Širokim tumačenjem ove odredbe moglo bi se zaključiti da udruženja ili druga pravna lica koja su osnivači medija takođe potpadaju pod domašaj ovog zakona“, naveo je Milić.

You might also like More from author

Comments are closed.

Skip to content