Vozački pred kompjuterom i u Kruševcu

0

Od prvog radnog dana 2016-te u Srbiji se, po zakonu, vozački ispit polaže isključivo elektronski, upotrebom računara. Sva pitanja za ispite se nalaze u jedinstvenoj bazi MUP i ima ih oko 5000. Ona se slučajnim izborom postavljaju kandidatima, a regularnost ispita prate i dve sigurnosne kamere, koje prate kompletan tok polaganja. Svi kandidati imaju mogućnost i da od kuće uvežbavaju, a sada mogu odmah nakon ispita da utvrde da li su položili test.

Iz MUP-a najavljuju da će u budućnosti sistem biti umrežen sa svim ministarstvima. Po novom sistemu će, osim polaganja ispita, biti i registracija vozila, tako da nećete moći da registrujete vozilo ukoliko imate neki prekršaj.

Auto školaU razgovoru sa vlasnicima kruševačkih auto škola smo saznali da je novo licenciranje za auto škole, koje su bile obavezne da ispune vrlo brojne i rigorozne tehničke uslove, dovelo do toga da u našem gradu ostane tek nekih desetak aktivnih auto škola. Vezano za novi način polaganja, oni ističu da sa njima nije rađena nikakva obuka, iako je to bilo predviđeno propisima. Kažu da su ostvarili tehničke uslove, ali šta dalje – procedura još uvek nije u potpunosti definisana, ni jasna.

Jedan od vlasnika (želeo je da ostane anoniman, plašeći se mogućih posledica), prilično uznemiren, kazao nam je da je za bilo koju grešku u proceduri obuke i polaganja zakonodavac predvideo kaznu od 108.000 dinara, što je veliki iznos s obzirom na to da je čitav postupak potpuno nov i još uvek ima nejasnoća. Takođe, kazao nam je i da su ponuđeni odgovori na pitanja iz testa vrlo često tako formulisani da čak ni iskusni profesionalci i instruktori vožnje u njima teško mogu da se snađu. Kako nam je rekao: “Jedan naš kolega, iz grada, je uradio najpametniju stvar. Poslao je firmu na kolektivni odmor do kraja januara i sad čeka da vidi kako će sve funkcionisati, ko će, za šta i koliko da bude kažnjen.”

Tehnika donosi napredak, ali – da li je uvek tako?

You might also like More from author

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Skip to content