Zašto je zatvoren Dnevni boravak za decu i mlade sa problemima u ponašanju?

Specijalni pedagog Radomir Jevtić smatra da su brojni slučajevi vršnjačkog nasilja u Kruševcu mogli da budu sprečeni da nije zatvoren Centra za dnevni boravak dece i mladih sa problemima u ponašanju.

Radomir Jevtić ima dugogodišnje iskustvo u radu sa mladima
Radomir Jevtić ima dugogodišnje iskustvo u radu sa mladima

Ovaj Centar je otvoren 2009. godine i kroz njega je za pet godina prošlo na desetine mladih, uglavnom osnovaca i srednjoškolaca, koji su imali problema sa agresivnim ponašanjem, narkoticima, krađama…
U timu smo imali stručnjake sa iskustvo a škole su nam upućivale decu kada se ukaže neki simptom problematičnog ponašanja. Onda mi uključimo decu u dnevni boravak i radimo sa njima u saradnji sa školskim psiholozima, pedagozima, nastavnicma, drugarima. Međutim, nakon izbora 2012. godine lokalna vlast je prestala da nam pruža podršku. – objašnjava Radomir Jevtić, predsednik udruženja „Korak napred“ koje je i osnovalo Centar za dnevni boravak dece i mladih sa problemima u ponašanju.
Centar je od lokalne vlasti za svoje aktivnosti tražio pomoć od 88.000 dinara mesečno ali je ona izostala.
Na sastanku Socio-ekonomskog saveta jedan od članova me je pitao „Šta će nama dnevni boravak sa decom u problemima u ponašanju kada imamo popravni dom? Ja sam odrastao na ulici, i moji drugari su odrasli na ulici, i niko nije čuo za vas i šta nam fali?“. I bez finansijske podrške grada Centar za dnevni boravak dece i mladih sa problemima u ponašanju je , zahvaljujući volonterskom angažovanju, radio do 27. januara ove godine kada je konačno zatvoren. – govori Jevtić.
Udruženje „Korak napred“ je još 2012. godine uradilo istraživanje koje je pokazalo da 90 odsto učenika u Kruševcu trpi neki vid nasilja. Radomir Jevtić smatra da incidenti, kao što je skorašnja tuča četiri učenice Hemijske škole ispred Hale sportova, mogu da budu sprečeni preventivnim delovanjem.
Sve te devojčice su žrtve i to prihvaćenog nasilničkog obrasca ponašanja u društvu. Mladima se niko ne bavi na pravi način. Na bavi se porodica kao osnovna ćelija vaspitanja dece. Škola je odavno izgubila autoritet dok su Centri za socijalni rad prebukirani nekim svojim prioritetnijim problemima vezanim za socijalni status ugroženih građana. – dodaje Radomir Jevtić, inače bivši direktor Centra za socijalni rad u Kruševcu i vaspitač u Vaspitno.popravnom domu.
Iz lokalne vlasti nismo uspeli da dobijemo odgovor zašto je obustavljeno finansiranje Centra za dnevni boravak dece i mladih sa problemima u ponašanju.

You might also like More from author

1 Comment

  1. Nenad says

    Vrlo deprimira to što je projekat propao pošto je bio prvi pravi uspešan primer javno-privatnog partnerstva u gradu. Od početne ideje da se dobije kvalitet više u urbanom životu grada došlo se do zida nerazumevanja onih koji odlučuju o finansiranju ovakvih projekata. Umesto da se priča o ostvarenim rezultatima bilo je bitno da li će neko zaraditi nešto i koliko, kao da je postala sramota raditi i zaradjivati, pogotovo kada su u pitanju stručni poslovi. Na stranu to što su projekat u više navrata nagradili domaće i strani donatori…

Comments are closed.

Skip to content