20 GODINA OD KLJUČNIH IZBORA: Dan kada je Milošević poražen olovkom!

Pre tačno 20 godina,  24.9.2000. godine na predsedničkim izborima Vojislav Koštunica, zajednički kandidat DOS, porazio je Slobodana Miloševića “olovkom”.

Sećam se tog dana po mnogim događajima, ali najjasnije pamtim kako je počeo: članovi radikala i socijalista koji su se ujutru okupili u svom sedištu, preko puta stana u kom sam živeo, rekli su mi da dobro zapamtim zalazak sunca tog popodneva – jer je poslednji koji ću videti pre nego što budem poslat na prinudni rad u Aleksinački rudnik”, priča za Novu.rs Srđan Milivojević, tada jedan od osnivača “Otpora”, danas bivši poslanik i aktivni član DS.

Milivojević je, kaže, bio ubeđen da će Koštunica pobediti Miloševića, premda je izbornom danu prethodila dugotrajna i kompleksna priprema.

Ozbiljno smo se pripremali tri meseca – obučavali čuvare kutija, bavili se motivisanjem naših ljudi da izađu na izbore i slično. U stanju represije neposredno pred te izbore, to je bilo nužno. A uvod u njih bio je nestanak Ivana Stambolića, što je bilo posebno strašno. Ipak, znao sam da je Milošević izgubio kada smo dočekani aplauzom na biračkom mestu. Red je bio dugačak, u njemu stotinu ljudi. Tada sam i poslednji put u životu uhapšen. Policajci su me strpali u “keca”, ali građani su prišli vozilu, podigli ga od zemlje rukama – nisu mu dali da krene”, priseća se on.

Kad je pao Kruševac, znao sam da je gotov”.

Ono što je vrlo važno, kaže Srđan Milivojević, jeste to što je opozicija pokazala da izbore dobijaju birači, a ne brojači glasova.

Milošević nije razvio repertoar krađe kao Vučić, iako je bio oličenje zla, a ovo danas je tek groteska, farsa. Takođe, bojkot izbora koji smo sproveli 1997. bio je vrlo delotvoran i racionalan: da nije bilo bojkota ne bi bilo ni ovakvih izbora 24. septembra. Bojkot tih izbora je bio dobar da se scena iskristališe”, kaže Milivojević, i dodaje da je prednost opoziciji tada bilo i postojanje nezavisnih medija.

Izvor: Nova.rs

You might also like More from author

Comments are closed.

Skip to content