Odbornici raspravljaju o finansijskim izveštajima i predlogu rebalansa budžeta

U toku je sednica Skupštine Grada Kruševca na kojoj odbornici raspravljaju o ostvarenju javnih prihoda i rashoda u prvih šest meseci ove godine i rebalansu budžeta.

Između dve sednice lokalnog paralamenta šestoro odbornika je promenilo odborničku grupu. Biljana Dačić, Saša Radunović i Goran Radomirović su napustili DSS i postali samostalni odbornici. Martin Vidanović je iz „Pokret za promene – dr Katančević“ prešao u SPS. Dobrila Aleksić je iz “Pokret za promene – dr Katančević” otišla u Demokratsku stranku. Bivši gradonačelnik Dragan Jovanović je napustio odborničku grupu „Izbor za bolji život Boris Tadić“ i prešao u Socijaldemokratsku stranku Borisa Tadića.

Odbornici nisu usvojili predložene promene Statuta Grada Kruševca jer je za promene glasalo 35 od 54 prisutna odbornika.

Srđan Milivojević (Demokratska stranka) i Miodrag Đidić (Zajedno za promene) su predložili da se do narednih izbora Statut Grada Kruševca izmeni kako bi se broj odbornika, sa sadašnjih 70, smanjio na 53 ili 50.

Između dve sednice šestoro odbornika je promenilo odborničku grupu foto: S.Milenković
Između dve sednice šestoro odbornika je promenilo odborničku grupu foto: S.Milenković

Odbornici opozicije oštro su kritikovali izveštaj o ostvarenim javnim prihodima i rashodima u prvih šest meseci koji je podneo gradonačelnik Dragi Nestorović.

U prvoj polovini godine ostvareni su prihodi od 1.232.186.177 dinara dok su u istom periodu rashodi iznosili 1.166.485.482 dinara. To znači da je ostvaren suficit od 65.696.695 dinara. Suficit u gradskom budžetu je više od 15 miliona dinara a na računima korisnika nešto manje od 48 miliona dinara. – objasnio je gradonačelnik Dragi Nestorović.

U opoziciji tvrde da je realizacija budžeta mnogo slabija nego u prvih šest meseci 2012. godine.

– Planirani prihodi od poreza na imovinu su samo 37 odsto. To znači da naši osiromašeni sugrađani nemaju para da plate porez na svoje nepokretnosti. Od naknade za gradsko građevinsko zemljište planirano je 157 miliona dinara a ostvareno samo 15 miliona. Znači da su investicione aktivnosti zamrle. – tvrdi Desimir Pavlović iz Demokratske stranke.

Odbornici DS kažu da je Kruševcu Srbija uzela ove godine više od 200 miliona dinara a u prethodne tri godine 1,1 milijardu i da niko od lokalnih funkcionera nije reagovao. Zameraju vlasti što je u razvoj uloženo samo 50 miliona dinara.

Za osnovne škole je opredeljeno četiri miliona dinara, za srednje samo 148.000 dinara a primarnu zdravstvenu zaštitu pet miliona. Direkcija treba da dobije 23 miliona dinara. Sa ovakvim ulaganjima kapitalni objekti kao što su Istočna obilaznica, kupalište na Rasini i drugi biće završeni za 100 do 150 godina i jedino možemo da molimo Boga da poživimo toliko. – zaključio je Desimir Pavlović.

U odgovoru na odborničko pitanje iz Gradske uprave su odbornicima dostavili informaciju da je u periodu 1. januar – 1. septembar firmi ADD Production iz budžeta uplaćeno 855.750 dinara. Na osnovu ugovora iz 2014. godine plaćeno je 480.000 dinara a dodatnih 375.750 dinara na osnovu projekata koji se realizuju u ovoj godini. BNZ Higijenic je iz budžeta dobio 420.000 dinara na osnovu ugovora iz 2014. godine.

Sednica Skupštine Grada Kruševca još uvek traje…

You might also like More from author

Comments are closed.

Skip to content