Prijateljstvo preraslo u vinski biznis

Spajajući posao i zadovoljstvo Aleksandar Milutinović je, uz pomoć prijatelja iz Švedske, u rodnoj Bačini napravio jednu od najlepših vinarija u ovom delu Srbije.

Pre petnaestak godina Aleksandar je Šveđane doveo u svoj  zavičaj da ih, kao pravi prijatelj, ugosti u rodnoj kući. Gosti sa poslovično hladnog severa Evrope uživali su u lepoti i gostoprimstvu ovog sela i brzo su se “zagrejali” za Bačinu. Sami su predložili ortakluk u novom poslu. Uz njihovu pomoć, Aleksandar je obnovio stare porodične zasade grožđa i zajedno su pokrenuli ozbiljnu proizvodnju kvalitetnih vina.

“Na inicijativu mojih prijatelja iz Švedske obnovili smo zapušteni vinograd i, na pet hektara, podigli po 5.000 čokota novih zasada. Posle toga smo opremili podrum i vinariju, i danas ostvarujemo prihode, ali imamo i zadovoljstvo druženja tokom berbe”, kaže Aleksandar Milutinović, jedan od suvlasnika vinarije.

Andres Karlson, Slađana Savić, Aleksandar Milutinović i Bisa Bolina uživaju u vinima
Andres Karlson, Slađana Savić, Aleksandar Milutinović i Bisa Bolina uživaju u vinima

Srpsko – švedsko partnerstvo kao rezultat ima uspešnu zajedničku firmu „Bačina vino“ i dva vina pod etiketom „Dolina“, koja se danas proizvode i izvoze u Švedsku. Na pet hektara sopstvenih vinograda proizvodi se vrhunsko vinsko grožđe sorti kaberne sovinjon, kaberne frank i merlo. Svake godine iz podruma u Bačini izađe oko 30.000 boca vina, a kvalitet potvrđuju tradicija, savremena tehnologija, ali i veoma probirljivo tržište vina u Švedskoj. Skoro tri četvrtine godišnje proizvodnje završi u Skandinaviji, a izvozi se od 2010. godine. U Srbiji se ova vina mogu kupiti u većim tržnim centrima i kod specijalizovanih distributera.

Pored crvenog vina vinarija ima i “Dolinu roze” a sledeće godine krenućemo sa distribucijom belog vina. Crvena vina su bariknog tipa što znači da odležavaju najmanje godinu dana u hrastovim buradima koja se izrađuju u Modrici kod Kruševca“, ističe Aleksandar.

Gosti u vinogradu
Gosti iz Švedske uživaju u vinu iz temnićkih vinograda

Posebnost ove priče čine švedski suvlasnici vinarije.

“Sigurno je da sam dolazio u Srbiju više od 20 puta. Svaki put se oduševim dolaskom”, tvrdi Hans Bjorktal. On je jedan od četvorice švedskih suvlasnika vinarije.

Hans je stolar po struci i bio je zadužen za opremanje i izradu enterijera vinskog podruma i drugih prostorija.

I drugi ortaci imaju svoje zadatke, ali kažu da najviše vole kad dođu na vinske sajmove u Srbiji i na berbu grožđa svake jeseni. Tako dobar deo godine provedu u Srbiji. Njihova zanesenost srpskim vinom i prirodom temnićkog kraja se prenosi i dalje, na širi krug njihovih prijatelja.

U podrumu
Anders Karlson i Aleksandar Milutinović pored buradi sa vinom koje se izvozi u Švedsku

Do sada je u vinariju u Bačini pristiglo na stotine Skandinavaca. Oni dolaze da beru grožđe  i uživaju u vrhunskom vinu, dobroj hrani i druženju. Dolaze ovde već nekoliko godina, pa polako iz proizvodnje vina nastaje i vinski turizam.

“Ljudi nas preporučuju. Šveđani kažu da je za njih boravak u Srbiji izuzetan i jedinstven: miriše dunja, jabuka se povila do zemlje pod rodom, a u dvorištu se peče prase. Većina Šveđana koja turistički dolazi u Bačinu prvi put se popela na traktor. A Bjorktal ga danas vozi redovno. Turistima se dopada i što kod nas u Srbiji „sve može“. Sa ljudima se lako sporazumevaju, iako govore različitim jezicima. Slobodno šetaju po selu, greju se na Suncu i obilaze okolinu”, dodaje Aleksandar.

“Odmor je sjajan, a grožđe beremo s uživanjem”, priznaju Šveđani, dok ispijaju vino u podrumu zidanom ciglom,  koji osvetljavaju samo sveće, stvarajući utisak romantičnog dvorca.

"Bačina Vino" ima ambiciozne planove za razvoj vinskog turizma
“Bačina Vino” ima ambiciozne planove za razvoj vinskog turizma

Pred vlasnicima vinarije danas stoje veliki planovi. Kako je zahteva za turističkim aranžmanima sve više, biće neophodno proširenje kapaciteta.

U planu je izgradnja zasebne degustacione sale, apartmana na spratu stare, ali ukusno renovirane kuće, ulagaće se u modernizaciju procesa proizvodnje vina, treba nabaviti novu hrastovu burad. Želimo da razvijamo vinski turizam. Do sada je našu vinariju posetilo oko 300 Šveđana kao i brojni gosti iz čitave Srbije. Želimo da završimo i proces oko klasifikacije vina sa geografskim poreklom. Bačina i čitav kraj su stvoreni za vinsko uživanje i mi to želimo da priuštimo što većem broju ljudi”, ističe Aleksandar Milutinović.

Varvarin-projekat2015

You might also like More from author

Comments are closed.

Skip to content