FRIDOM HAUS: “Vlada Srbije stvara sve opasniju atmosferu za novinare”

Alarmantno je videti da je sve više verbalnih pretnji i zastrašivanja novinara u Srbiji, a atmosfera koju Vlada kreira je sve opasnija”.

Ovo je za “Glas Amerike” kazala Željka Čaki, direktorka istraživanja “Fridom hausa” za Evropu i Evroaziju.

Ova organizacija oglasila se povodom pisma koje je vlasnik televizije N1, “Adria njuz” iz Luksemburga, uputio na više od 130 adresa međunarodnih i nevladinih organizacija, medijskih asocijacija, kao i Evropske unije u kojem je zatražio zaštitu televizije N1 i njenih novinara od kampanje koju protiv nje vode visoki državni, vladini i funkcioneri vladajuće koalicije.

Čaki ocenjuje da je poslednji niz napada na privatnu televizijsku stanicu N1 deo dugoročne kampanje zastrašivanja medija.

Srpski političari treba da se uzdrže od toga da novinare nazivaju ‘izdajnicima’ i ‘stranim plaćenicima’, istakla je Čaki i poručila da je “dužnost vlade da zaštiti slobodu medija, ne da podstiče bes i mržnju protiv novinara koji rade svoj posao”.

Takođe, Međunarodna federacija novinara (IFJ) i Evropska federacija novinara (EFJ) osudile su napade na slobodu govora u Srbiji i pozvale vlasti da prestanu sa etiketiranjem medija.

Televizija N1 suočena je sa kampanjom pretnji i pritisaka koje dolaze od državnih zvaničnika”, navodi se u saopštenju IFJ i EFJ, koje su dodale da se u osudi pritisaka priključuju srpskim udruženjima NUNS i UNS.

IFJ i EFJ smatraju da su pretnje medijima neprihvatljive i pozivaju vladu i lidere opozicije da prestanu sa uznemiravanjima, vređanjem i napadima na medije čije izveštavanje im se ne sviđa, prenosi N1.

Inače, u pismu “Adria njuz” navodi se da je od početka emitovanja programa, 2014. godine, N1 Srbija izložen permanentnim pritiscima, etiketiranju i kampanji obeshrabrivanja, koji dolaze od najviših funkcionera vlade i vladajuće koalicije uključujući i predsednika države. Cilj pritisaka i kampanje od početka je, navodi se, da se N1 kompromituje i zastraši etiketiranjem kao antisrpska, opoziciona i antivladina televizija.

Novinarima N1 preti se fizičkim nasiljem, obeležavaju se kao “izdajnici” i “strani plaćenici”. Uvek je neizvesno šta nakon ovakvih pretnji može da usledi, upozorava se u pismu.

Molimo Vas da, u okviru vaših mogućnosti, utičete na vladu i državni vrh Srbije kako bi se ovakve kampanje, inicirane od njih, zaustavile. Nadamo se da ćete učiniti sve da se pritisci na N1, kao i druge nezavisne medije u Srbiji smanje i omoguće minimalni uslovi za njihovo funkcionisanje”, navodi se u pismu koje su potpisali Jugoslav Ćosić, direktor N1 Srbija i Ralf Metni, direktor “Adria njuz”.

Agencija “Beta” i njen glavni i dogovorni urednik Dragan Janjić, kako je saopšteno, ponovo su izloženi pretnjama da će biti fizički napadnuti.

Ako u subotu bude nereda, čini mi se da će Beta biti spaljena. Ništa strašno kao u RTS, demokratski izraženo nezadovoljstvo”, navedeno je u SMS poruci koju je dobio glavni i odgovorni urednik “Bete”. I

z ove agencije naveli su da je, budući da se u poruci govori o mogućnosti spaljivanja prostorija “Bete”, što doživljavaju kao veoma ozbiljnu pretnju, slučaj prijavljen policiji koja će da sprovede istragu.

Policiji su dostavljene informacije o telefonu sa koga su pretnje upućene, kao i informacije o ranije upućivanim porukama koje nisu bile tako eksplicitne, ali su ozbiljan razlog za zabrinutost”, navodi se u saopštenju.

You might also like More from author

Comments are closed.

Skip to content