Gradski većnici radiće besplatno!

Posle punih 12 godina članovi Gradskog veća u Kruševcu neće biti plaćeni za ovaj posao čime će gradski budžet uštedeti 10 miliona dinara na godišnjem nivou.

Skupštinska većina, koju čine SNS i SPS-JS, izabrala je devetočlano Gradsko veće koje će raditi besplatno. Time je prekinuta višegodišnja praksa da u gradskoj vladi sede većnici koji su na stalnom radu i primaju platu od 70.000 dinara.

Da bi realizovali ovu ideju bilo je neophodno da dobijemo natpolovičnu većinu i poverenje građana, da ne zavisimo od koalicionih partnera već sami kreiramo politiku. Umesto Gradskog veća koje je bilo rezultat političkih nagodbi , u njemu su bili nekompetentni ljudi, odlučili smo da izabaremo stručnjake, dokazani na poslu i u životu, nosioce resora u kojima planiramo da kao grad napravimo značajan iskorak. – objašnjava gradonačelnik Kruševca Dragi Nestorović (SNS).

Članovi Gradskog veća će raditi besplatno FOTO: S. Milenković
Članovi Gradskog veća će raditi besplatno FOTO: S. Milenković

Do 2008. godine Gradsko veće Kruševca je imalo dvojicu većnika na stalnom radu. Formiranjem koalicije DSS – SRS – SPS taj broj je povećan na šest. Od 2009. do 2013. godine broj stalno zapošljenih većnika je varirao između četiri i šest. U poslednje tri godine stalno zaposleni gradski većnici bili su Ivan Mijačić i Nebojša Paunović (DSS), Bratislav Ilčić i Žarko Anđelković (Jedinstvena Srbija) i Zoran Veljković (SNS).

Izborom volonterskog Gradskog veća postižu se znatne uštede u lokalnom budžetu.

Ljudi koji su izabrani su materijalno situirani, nisu u sukobu interesa i logično je da dužnost članova veća obavljaju volonterski. Svi su se sa tim saglasili.Uštede na mesečnom nivou biće 900.000 dinara , odnosno na godišnjem nivou oko 10 miliona. Značajna sredstva koja možemo usmeriti na neke druge aktivnosti. Zamenik predsednika skupštine će, takođe, svoju dužnost obavljati volonterski. Mislim da je ovakav način izbora nov ali da će biti i u buduće i da će poslužiti kao primer drugim gradovima. – dodaje Nestorović.

U Gradskom veću Kruševca prim. dr Ljubica Đinđić biće zadužena za zdravstvo, ratni veteran Goran Janković za socijalnu politiku, bankar i ekonomista Mirko Jovanović za obrazovanje, bivša rukometna reprezentativka Ljiljana Knežević za sport a doktor filoloških nauka Velibor Lazarević za kulturu. Resor poljoprivred vodiće dr Zoran Lugić, ekologije doktor farmaceutskih nauka i specijalista medicinske biohemije Radmila Maksimović, privrede Miloš Nenezić, direktor „Trajal korporacije“, a infrastrukture Zorica Stanković, direktorka „Kruševacputa“.

U Srpskoj naprednoj stranci ističu da prilikom formiranja Gradskog veća nisu vodili računa o političkoj pripadnosti već kompetentnosti. Među novim većnicima ima članova SNS, SPS ali i nestranačkih ličnosti.

Jedna od dilema je status Zorice Stanković, direktorke „Kruševacputa“. Ovo preduzeće obavlja određene poslove za Grad Kruševac pa se postavlja pitanje da li je Stankovićeva u sukobu interesa.

Uputili smo dopis Agenciji za borbu protiv korupcije da nam daju mišljenje. Ukoliko se pokaže da je Zorica Stanković u sukobu interesa ona je spremna da više ne bude direktorka. Verovatno bi u tom slučaju ostala u firmi kao savetnik ili savetnik vlasnika. Mi ćemo postupiti po mišljenju Agencije. – tvrdi Nestorović.

You might also like More from author

Comments are closed.

Skip to content