KRIZNI ŠTAB: Nastava u školama po tri modela

Prvi potpredsednik Vlade i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić, istakao je da je Krizni štab usvojio plan Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, po kome postoje tri modela organizacije obrazovno-vaspitnog rada koji se mogu primenjivati tokom školske godine, u zavisnosti od epidemiološke situacije i ukrštanja podataka o broju vakcinisanih, broju zaraženih, procentu pozitivnih testova i kako se primenjuju mere prevencije u samim školama.

Prvi model pripadaće potpuno sigurnom okruženju gde obrazovno-vaspitni rad može da se odvija u školi, za sve učenike u odeljenju istovremeno. Čas traje 45 minuta, deca sede zajedno u klupama, nose masku samo dok razgovaraju. Vakcinisani nastavnici ne nose masku sve dok ne priđu učeniku na 1.5 metar rastojanja.

Drugi ili kombinovani model, predstavlja organizaciju nastave putem neposrednog rada i onlajn. Ovaj model sličan je prošlogodišnjem – za učenike od 1. do 6. razreda nastava je u školi, a za učenike 7. i 8. razreda, kao i za srednjoškolce – nastava se odvija kombinovano. Odeljenja su podeljena na grupe do 16 učenika, jedan dan su u školi, a drugi nastavu slušaju na daljinu.

Treći model rezervisan je za najugroženije opštine, odnosno one, koji po pomenutim faktorima, predstavljaju veliki stepen rizika po zdravlje opšte populacije u toj konkretnoj sredini“, pojasnio je ministar Ružić, dodajući da će redovna nastava krenuti u najvećem broju škola.

On je istakao da će epidemiološku situaciju u školama sagledavati i Tim za škole koji čine predstavnici Instituta za Javno zdravlje ” Milan Jovanović -Batut” i Ministarstva.

Taj tim ima za zadatak da u narednom periodu prati i koordiniše primenu preventivnih mera u radu škola i na nedeljnom nivou razmatra situaciju u svakoj pojedinačnoj lokalnoj samoupravi i donosi odluku koji model nastave može da se primenjuje“ naveo je Ružić i objasnio da će se na osnovu kriterijuma u lokalnim samoupravama primenjivati određeni ili kombinacija modela i da će se svrstati u zelenu, žutu ili crvenu zonu. On je istakao da zelena zona zapravo predstavlja nizak rizik zaražavanja od virusa kovid, žuta za srednji rizik, dok je crvena zona simbol visokog rizika zaražavanja.
Ukoliko dođe do promene modela, škole će o tome obavestiti roditelje do petka do 12 časova.
U slučaju dvoje ili više učenika zaraženih ta grupa/odeljenje preći će na onlajn nastavu na 10 dana.
Kada su u pitanju predškolske ustanove, tu važe preporuke iz jula, gde deca ne nose maske i dalje, kao ni vakcinisani vaspitači.”

You might also like More from author

Comments are closed.

Skip to content