MUZIČKI PROJEKAT MLADIH KRUŠEVLJANA: “Devojka sa dvora kneza Lazara”

“Devojka sa dvora kneza Lazara” je novi muzički projekat koji su zajednički realizovali mlada pevačica Jovana Ivanović i autor Stefan Mojsić.

Mlada i talentovana devojka iz našeg grada, otpevala je pesmu kako bi još jednom pokazala najstarije i najvrednije kulturno dobro u našem gradu.

Kako je došlo do saradnje između autora ove pesme, Stefana Mojsića, i pevačice ove pesme, Jovane Ivanović?

Do saradnje je došlo u maju 2019. godine, kada smo zajedno nastupali na proslavi Dana škole. Tada sam zapazio Jovanine glasovne sposobnosti i eto, tri godine kasnije kontaktirao sam je i predstavio ideju i projekat. Ona je pristala i ostalo je istorija”, kaže Stefan Mojsić i nastavlja.

Inspiraciju sam dobio razmišljajući o težini sudbine i nedaća kroz koje je prolazio srpski narod neposredno pred Kosovski boj. Razmišljao sam o tome da je našim precima u to vreme bilo mnogo teže nego nama sada, jer su svesno, hrabro odlučili da se suprostave tada najvećoj svetskoj sili kako bi zaštitili svoju zemlju, veru i svoje bližnje i za njih polože čak i svoje živote, što je pretpostvljam prouzrokovalo mnogo nerođenih sinova, mnogo rastavljenih brakova i ljubavi kakva je opisana u našoj pesmi ,, Devojka sa dvora kneza Lazara“.

On kaže da nije bilo teško osmisliti projekat koliko je bilo naporno sprovesti ga u delo.

Što se tiče snimanja pesme, veliku zahvalnost dugujem kolegi, harmonikašu Lazaru Tomiću iz Šašilovca kome se pesma na prvo slušanje dopala i odmah je pristao da je snimamo i to besplatno, što moram da naglasim. Dogovorili smo se oko aranžmana i snimili prvu verziju koju je Jovana svojim pevanjem dodatno ulepšala. Kao šlag na tortu, kvalitet pesme je znatno podigao Stevan Dobrota odsviravši violu kao i prateći vokal mog prijatelja, pojca Hrama Sv.Save, Filipa Milivojevića i to je finalna verzija pesme. Zahvaljujem se prijateljima Urošu Pavloviću koji je radio fotografiju i Vladi Ćirkoviću (gentleman video) koji je snimao spot za pesmu,, a takođe i Turističkoj organizaciji grada Kruševca koja nam je pozajmila divnu srednjovekovnu haljinu za potrebe snimanja spota, i za kraj ali ne i najmanje važno, zahvaljujemo se Crkvi Lazarici na blagoslovu za snimanje spota”, kaže Stefan.

Za mene nije bilo teško otpevati ovu pesmu. Uživala sam, predstavljalo mi je zadovoljstvo da prvi put uđem u studio i snimim svoju pesmu. Osećala sam malu odgovornost i u podsvesti imala reakcije svojih sugrađana. Bila je velika čast otpevati ovakvu pesmu”, ističe Jovana.

 

You might also like More from author

Comments are closed.

Skip to content