Političke stranke u ilegali a izbori sve bliži!

Do lokalnih izbora ostalo je još nekoliko meseci, a većina stranaka, izuzimajući vladajući SNS, se povukla u duboku ilegalu.

Vrhunac aktivnosti za većinu opozicionih stranaka od prošlih izbora bilo je organizovanje povremenih konferencija za novinare, najčešće bez artikulisanih tema, i deljenje flajera u centru grada prolaznicima koji nisu uspeli da ih zaobiđu u širokom luku. Kako se bliže novi izbori i to malo aktivnosti je zamrlo, pa se postavlja pitanje ko će, pored SNS i SPS, učestvovati na lokalnim izborima u Kruševcu?

U protekle tri i po godine politička scena Kruševca se drastično promenila. Na izborima održanim 6. maja 2012. godine učestvovalo je 11 lista, a najviše glasova osvojila je lista “Dr Katančević – Pokret za promene” 23,2 odsto. Na drugom mestu bila je Srpska napredna stranka sa 21,4 odsto glasova.

Glasajući za liste koje su se tada prvi put pojavile na izborima Kruševljani su hteli da pokažu kako su lokalnoj političkoj sceni potrebna nova lica, ali i da kazne dotadašnje vlastodršce koji se nisu proslavili vršeći vlast.

Sa pozicije vlasti lista SPS – JS je 2012. godine osvojila 16,7 odsto glasova, a Demokratska stranka 14,2 odsto.

Cenzus je prešla još i Demokratska stranka Srbije sa 7 odsto podrške birača, dok su “ispod crte” ostali URS, SRS, PUPS, Dveri, lista LDP – SPO i PRS.

Zbog sklonosti odbornika da po svaku cenu budu deo vlasti volja građana iz 2012. godine je, prelascima iz stranke u stranku, drastično promenjena. Danas SNS ima 31 odbornika u lokalnoj skupštini, što je za 13 više nego 2012. godine. SPS – JS ima dva odbornika manje nego na početku mandata, dok je odbornička grupa “Dr Katančević – Pokret za promene” spala sa 20 na samo šestoro odbornika. Slično je i sa DSS-om koji je ostao sa dvojicom odbornika.

Kakvi se rezultati mogu očekivati na predstojećim lokalnim izborima? Sudeći po kampanji, koja već uveliko traje, SNS će osvojiti ubedljivu većinu i biće u poziciji da sam formira vlast u Kruševcu. Naprednjaci se hvale kako imaju više od 15.000 članova čime su nadmašili i SPS pre izbora 2000.-te godine.

Nenad Andrić, predsednik Gradskog odbora SNS FOTO S.Milenković
Nenad Andrić, predsednik Gradskog odbora SNS FOTO S.Milenković

SNS u Kruševcu sada ima 15.000 članova, dok smo 2012. godine, pre izbora, imali između 5.500 i 6.000 članova. Neki misle da je to hendikep, ali ja smatram da je prednost“,  veruje Nenad Andrić, predsednik Gradskog odbora SNS.

Jedina dilema je koliko će izvesna pobeda SNS  biti izražena u procentima i odborničkim mandatima.

Sigurnom prelasku preko granice od 5 odsto mogu se nadati još samo socijalisti, sa ili bez partnera.

Za sve ostale političke partije čini se da je važnije pitanje da li će uopšte učestvovati na izborima, nego koliko će glasova osvojiti.

Većina opozicionih stranaka povukla se u duboku ilegalu. Srpska radikalna stranka je nakon perioda intenzivnih aktivnosti jednostavno prestala da se oglašava u javnosti. Demokratska stranka povremeno, reda radi, organizuje poneku konferenciju za novinare na kojoj besomučno prosipaju mudrosti jedni te isti bivši, neuspešni funkcioneri.

Zajedno za Srbiju nikako da odluči da li je oponent aktuelnoj vlasti ili bi sa njom, ruku pod ruku, u koaliciju.

Od pre nekoliko nedelja i DSS je zvanično opozicija, mada su funkcioneri ove stranke, osim Mirjane Zlatanović, ostali na svojim mestima. Jedinstven srbijanski politički izum. U isto vreme si i opozicija i vlast.

Saša Anđelković, predsednik Gradskog odbora DSS u Kruševcu FOTO: S.Milenković
Saša Anđelković, predsednik Gradskog odbora DSS u Kruševcu FOTO: S.Milenković

Ponudili smo naše mandate bivšim koalicionim partnerima, ali nećemo napuštati svoje funkcije i mesta u upravnim odborima kako ne bi ugrozili funkcionisanje ustanova u kojima se nalazimo“, objasnio je Saša Anđelković, predsednik GO DSS, čudnu poziciju članova ove stranke.

Za razliku od svojih dojučerašnjih stranačkih kolega funkcioneri koji se predstavljaju kao Samostalni DSS su barem jasni. Ostaju uz vlast po svaku cenu!

Za ostale političke opcije verovatno ni njihovi nazovi funkcioneri ne znaju da li još uvek postoje.

Sa takvim neradom i apatijom u rukovodstvu i članstvu postavlja se pitanje kako će stranke uspeti da skupe 70 kandidata za izbornu listu.

Neki su svesni svojih slabosti, pa već duže vreme predlažu da se broj odbornika smanji na 50, mada im ni to neće puno pomoći da kompletiraju izborne liste.

Imajući sve ovo u vidu, postavlja se pitanje da li egzaltirani građani Kruševca, oni koji nemaju člansku kartu neke stranke, uopšte treba da izađu na predstojeće izbore? Ako se, ipak, odluče da krenu ka biralištu kakva ih ponuda tamo čeka? Da li svojim glasom mogu nešto da promene? Da li mogu da pomognu da život u Kruševcu bude bolji nego što je bio u prethodne četiri godine?

Puno pitanja, a malo pravih odgovora.

You might also like More from author

1 Comment

  1. Marko says

    Evo jednog od odgovora. Šta je čudno u poziciji DSS-a? U pitanju je kolektivna ostavka sa svih funkcija. Da su funkcioneri DSS-a podneli i pojedinačne ostavke bili bi na svojim funkcijama sve dok ostatak vladajuće koalicije ne bi izabrao ili postavio nove ljude. Dakle, sasvim je evejedno koja je ostavka u pitanju. Procedura je ista, a brzina njihovih smena zavisi od vladajuće koalicije. Nije valjda da neko misli da su funkcioneri DSS-a mislili da će ih ostaviti na funkcijama. Osim isteranih članova DSS-a, naravno, koji će sigurno ostaviti u vlasti, jer lutkarsko pozorište nemože bez lutaka. Zar ne?

Comments are closed.

Skip to content