Rak koji je izlečiv ubija žene po Srbiji!

Srbija se po smrtnosti od raka grlića materice nalazi na drugom mestu u Evropi dok je četvrta kada je u pitanju obolevanje od ove maligne bolesti, rekla je dr Katarina Boričić iz Instituta za javno zdravlje “Milan Jovanović Batut” a prenosi “Blic”.

Prema podacima “Batuta”, u našoj zemlji se svake godine registruje 1.244 novoobolelih žena od ovog karcinoma, a njih 480 umre.

Anketa koja je sprovedena u Srbiji na 1.254 ispitanica otkrila je alarmantnu situaciju: 28,6 odsto žena nikada nije radilo Papanikolau test (skrining test premalignih i malignih promena grlića materice), dok 25 odsto njih Papanikolau test radi na tri ili više godina. Anketa je pokazala i da 36 odsto žena ide kod ginekologa neredovno, a da 4,95 odsto nikada nije bilo kod ginekologa i to iz straha, nedostatka vremena ili zato što su bez zdravstvenog osiguranja.
 
– Rak grlića materice, u kombinaciji sa drugim faktorima rizika, posledica je infekcije humanim papiloma virusom (HPV) koja je rezultat nezaštićenog seksualnog odnosa – izjavila je dr Boričić na nedavnom naučnom skupu u Nišu.

 

You might also like More from author

Comments are closed.

Skip to content