RODNI REFLEKTOR ZA MLADE: Kako zaustaviti veličanje seksizma u oglašavanju?

0

Prekrasna robinja. Praznoglava domaćica. Jedva odevena diva s napućenim usnama i dizajnerskim proizvodom čvrsto stisnutim među nogama.

Seksizam na bilbordu

Muškarci i žene se podjednako koriste u oglašavanju ali postoji velika razlika u načinu prikazivanja koja je mnogo gora za žene:

Razlika je u tome da tela muškaraca i žena nisu jednako prikazana. Dok za muškarce postoji ‘liceizam’ pri čemu se uglavnom prikazuju muške glave i detalji lica, dotle za žene vredi ‘teloizam’ pri čemu je fokus uglavnom na ženskim telima ili intimnim delovima tela”, pokazuje istraživanje Dženifer Stivens Obri  (Jenifer Stevens Aubrey).

Na listi onih koje je javnost optužila zbog seksizma u reklamama našle su se neke od najvećih svetskih kompanija. Koka Kola se našla na udaru zbog reklamne kampanje, u kojoj ističe gole, pin-ap devojke, jedva pokrivene haljinama napravljenim od mleka. U pitanju je novi brend Fairlife za vrhunske mlečne proizvode. Kampanja je u stilu Merilin Monro i lepršave haljinice, pod sloganom „Bolje mleko ti dobro stoji“ i „Bolji ukus, bolji izgled“. Potrošači su se odmah našli na društvenim medijima kako bi iskritikovali kompaniju.

Primer seksističke reklame iz Hrvatske

Reklama za novu Sonijevu ručnu konzolu sa preciznim dvostruko analognim kontrolama i ugrađenoj memoriji iz 2011. godine, bazira se na slici žene bez lica, sa dva para grudi i jako tankim strukom. Pod sloganom „Dodirni obe strane za dodatno uživanje“ kampanja, koja je prvenstveno namenjena tinejdžerima i mladim muškarcima, suštinski predstavlja žensko telo kao deo igre, da se dira i pipa.

Posebnu pažnju izazvale su, svojevremeno,

Reklama za Segu je izazvala burne reakcije u javnosti

dve reklame za Segu. Iako je ova konzola namenjena prvenstveno deci to marketinški tim ovog proizvoda nije omelo da ubace jasne seksualne aluzije u promo plakate koji porede igranje igrica sa masturbacijom.

Preterano neprimerene i često ponižavajuće slike žena kojima se prodaju sve vrste proizvoda i usluga mogu se naći na svakom koraku: u TV reklamama, na stranicama časopisa ili na plakatima koji su izlepljeni  na lokalnim autobusima.

Poslednjih nekoliko godina pokrenuto je dosta inicijativa koje pokušavaju podići svest da se konačno zaustavi veličanja seksizma u oglašavanju. Jedna od takvih inicijativa bila  je kampanja pod nazivom #WomenNotObjects i njihov video koji pokušava ukazati na ovaj problem. U videu učestvuje  mnogo žena koje pokazuju primere  ponižavajućih oglasa i izvikuju apsurdne poruke.

Можда вам се допадне и Више од овог аутора

Оставите одговор

Ваша е-маил адреса неће бити објављена.

18 − 4 =

Skip to content