STANJE DEMOKRATIJE U SRBIJI: Na putu ka dnu

Na panelu “Stanje demokratije u Srbiji 2021.” ocenjeno je da je Srbija po pitanju demokratije “na putu ka dnu” i da ni članstvo u Evropskoj uniji nije garant za demokratsko društvo.

Direktor Centra savremene politike i koautor izveštaja Nikola Burazer izjavio je da je ovo peti po redu izveštaj o stanju demokratije u Srbiji i da se stanje „iz godine u godinu pogoršava“.

Izveštaj iz 2020. godine je bio najnegativniji od svih koje smo objavljivali, počev od izbora do lošeg odnosa sa medijima. Ovogodišnji izveštaj pokazuje da je Srbija po pitanju demokratije u stagnaciji, u poslednjih godinu dana nije došlo ni do kakvog napretka“, kazao je Burazer na predstavljaju izveštaja u Aeroklubu.

Sloboda medija se nameće kao najvažnija tema, zbog čega Srbija i „pada“ na listi demokratskih zemalja, čemu doprinosi i Parlament, koji je, kako je Burazer ocenio, postao „poligon za napade na medije i civilno društvo“.

Izvršni direktor Beogradske otvorene škole Miodrag Bjeletić kazao je da ovaj izveštaj ima istu funkciju kao i 5. oktobar 2000. godine, a to je da opomene građane Srbije da „nešto nije u redu“.

On je najavio da će sredinom novembra biti predstavljen dokumentarni film koji je rađen na osnovu ovog izveštaja.

You might also like More from author

Comments are closed.

Skip to content