Trsteničani brane “Petoletku”

Danas je održana 51. sednica opštinskog Veća u Trsteniku. Na sednici je doneta jednoglasna odluka da se Vladi Srbije uputi apel kako bi se od gašenja sačuvala trstenička “Prva petoletka“, trenutno najveći metalski kompleks u Srbiji.

“Najveći poverioci Prve petoletke, oko 99%, su Republika Srbija i lokalna samouprava. Predlažemo da Vlada Republike Srbije, u skladu sa članom 77. Zakona o privatizaciji, donese Odluku o konverziji potraživanja državnih poverilaca u trajni ulog subjekta privatizacije. Napomenuo bih da je postupak konverzije, već sproveden u PPT Namenska A.D. Trstenik”, kaže predsednik opštine Miroslav Aleksić.

Uz pomenutu odluku Veća stoje tvrdnje da “Petoletka” zapošljava oko 2.000 radnika, da izvozi preko 70% realizacije, da je proizvodnja po radniku u zadnje dve godine povećana, i da je postignuto značajno poboljšanje stanja i približavanje pozitivnom poslovanju. Apel sadrži i predlog da, nakon konverzije potraživanja u državni kapital, obavezno treba smeniti postojeće rukovodstvo i na to mesto postaviti profesionalni menadžment koji bi upravljao fabrikom uz odgovornost.

You might also like More from author

Comments are closed.

Skip to content