U dve fabrike posao za 6.000 Kruševljana!?

Lider SNS u Rasinskom okrugu  Bratislav Gašić najavio je da će nemačka kompanija “Huber Šuhner” uskoro započeti izgradnju fabrike na lokaciji Stari Aerodrom u kojoj će posao dobiti 4.000 Kruševljana.

Bratislav Gašić je najavio otvaranje fabrike na Aerodromu koja će uposliti 4.000 Kruševljana FOTO: S. Milenković
Bratislav Gašić je najavio otvaranje fabrike na Aerodromu koja će uposliti 4.000 Kruševljana FOTO: S. Milenković

U Kruševac uskoro dolazi nemački investitor koji će otvoriti fabriku auto-delova na 20.000 kvadrata. Na lokaciji Aerodrom- Stari konjički klub, od kapije VP doma do završetka četiri trake Bruskog puta, na površini od 6,5 hektara počeće izgradnja hala. Kreće se, ako sve bude kako treba, u narednih 15 dana. Resorno ministarstvo doneće trojni ugovor i u novembru očekujemo da se krene sa izgradnjom. – najavio je Gašić.

Gašić ističe da je Kruševac pobedio u konkurenciji šest gradova te da će u prvoj fazi biti izgrađeno 20.000 kvadrata poslovnog prostora i odrađena obuka za 2.500 radnika.

U drugoj godini biće angažovano još 1.500 radnika. Otvaranje fabrike je planirano 2017. godine a ukupno je planirano 40.000 kvadrata proizvodnog prostora. – dodaje bivši ministar odbrane.

Bratislav Gašić tvrdi da će češka kompanija „Tatra“ uskoro kupiti IMK „14. oktobar“ koji se januara od nalazi u stečaju.
Imamo uveravanja od njihovog vlasnika, koji ima 40 fabrika širom sveta, da su zainteresovani za „14. oktobar“. Brzo ćemo i „14. oktobar“ da vratimo na nivo od 2.000 radnika.

Gašićev entuzijazam deli i gradonačelnik Dragi Nestorović.

Nemačka kompanija se, u konkurenciji više gradova, opredelila za Grad Kruševac, rukovodeći se principima potrebe biznis plana, lokalne poslovne klime, ali i drugim pratećim parametrima bitnim za svakog značajnijeg investitora. – kazao je novinarima Nestorović.

U gradu gde zvanično 16.000 ljudi traži (ili čeka) posao ovakve najave deluju blagotvorno i ohrabrujuće. No, kako u poslednjih 25 godina u Kruševcu nije realizovana nijedna ozbiljnija greenfield ili brownfield investicija postavlja se pitanja da li su obećanja političara zaista realna?

Plan stambeno-poslovnog kompleksa "Stari Aerodrom" FOTO: S. Milenković
Plan stambeno-poslovnog kompleksa “Stari Aerodrom” FOTO: S. Milenković

Oprez Kruševljana je sasvim razumljiv, jer su im poslednjih godina obećali na desetine investicija. Gromoglasno najavljeni dolasci grčkih kompanija za kupovinu i preradu mleka i mesa, izraelske kompanije koja bi izgradila 50 hektara plastenika, italijanskih firmi za proizvodnju traktora i hladnjaka, partnera iz UAE koji bi otvorili fabriku stočne hrane u HI „Župa“, kao i silnih turskih kompanija nikada nisu realizovani.

Da bi privukli potencijalne investitore odbornici Skupštine Kruševca su marta prošle godine odlučili da se grad kreditno zaduži za 930 miliona kako bi se pripremila lokacija za američku kompaniju “koja će zaposliti 1.700 radnika a za nekoliko godina i svih 3.000 radnika“.

Kasnije su tvrdili da kompanija nije američka, već japanska, a na kraju je grad odustao od kreditnog zaduženja.

Lokacija Aerodrom je u vlasništvu Aero kluba “Mihajlo Živić” koji je već godinama u sudskom sporu, jer ne želi da ovu lokaciju ustupi gradu dok ne bude završen novi aerodrom na Rosuljama.

Dilema je i šta će biti sa lokacijom Aerodrom? Pre dve godine najavljeno je da će na tom mestu, koliko sutra, biti izgrađeno 8.000 stanova, crkva, “McDonalds”, “Lidl” i sva sila raznih objekata. Kako je to, preko noći, prostor namenjen stambenim i trgovačkim objektima pretvoren u industrijsku zonu? I otkud fabrika usred naselja?

Dosta pitanja na koje bi političari trebali da daju preciznije odgovore. Pored ostalog i na to ko zaista dolazi u Kruševac?

Prema podacima sa Interneta “Huber-Suhner” je švajcarska, a ne nemačka kompanija. Da ne bude i ovde slučaj kao u Nišu gde je najavljen dolazak “Benetona”, ali se kasnije ispostavilo da to “baš i nije “Beneton”.

You might also like More from author

3 Comments

 1. Micha says

  “Huber-Suhner” prema podacima sa interneta nije Nemačka firma, ali dragi moji novinari , prvo se tačno raspitajte kako se firma zove, pa onda lepo to otkucajte na google. A firma , koja bi trebalo, da dođe u Kruševac zove se kromberg-schubert i jeste Nemačka i već preko njihovog sajta traže radnike za rad u njihovoj firmi u Kruševcu. A sada , samo da naši to sve ne uprskaju. Toliko.

 2. joe says

  gde li ce smestiti tolike radnike kada njihovi pogoni od 20000m2 zaposljavaju nesto preko 1000 radnika 😉

  1. joe says

   ali kako krece naslov, kao ribolovacka prica, gde je riba od 6000kg upecana i iznosila je 4000kg ali je zapravo nekih 3000kg jer je izmerena na 1700kg a sudeci po informacijama to je nekih 1000kg, ako i toliko 🙂

Comments are closed.

Skip to content