U UMETNIČKOJ GALERIJI: Izložba radova Dragane Žarevac

0

U utorak, 14. maja, u Umetničkoj galeriji biće otvorena izložba radova beogradske umetnice Dragane Žarevac “Promenjena prošlost”.

Izložba beogradske umetnice Dragane Žarevac, u godini kada obeležava 40 godina stvaralaštva, predstaviće njene prve video radove koje je realizovala početkom devedesetih u Francuskoj prvi put zajedno sa crtežima nastalim kao deo procesa pripreme ovih radova, kao i dva video rada novije produkcije.

Nazivom izložbe„Promenjena prošlost“ ukazuje na promenljivu prirodu sagledavanja prošlog i menjanja odnosa ka prošlosti kao društvenog i ličnog fenomena, svedočeći istovremeno o kontinuitetu ličnog iskaza koji se kroz performans i video rad bavi odnosima žene, umetnosti i društva.

Izložba u Umetničkoj galeriji deo je programa kojim izložbe umetnika po pozivu kroz različite umetničke forme predstavljaju odnos prema sredini, gradu, kao istorijskog, društvenog, i u slučaju Dragane Žarevac i ličnog prostora, povezanog sa njenim poreklom. Takvo uvođenje novih konteksta u stvaranju likovno i misaono zaokruženih celina u galerijskom prostoru u Kruševcu utemeljeno je i na jasnim i ostvarenim stvaralačkim i umetničkim poetikama.

Dragana Žarevac je rođena u Beogradu 1959. godine, a obrazovanje u muzici i video umetnosti sticala je u Beogradu, Bombaju, San Dijegu i Parizu. Krajem 70-ih i tokom 80-ih godina, samostalno ili u saradnji s drugim umetnicima, izvodila je performanse u najvažnijim galerijama bivše Jugoslavije i u inostranstvu. Autorka je zvuka za sve svoje performanse i video-radove. Kao dobitnik više stipendija francuske vlade realizovala je tri video rada u pariskom studiju Grand Canal. Njeni video radovi prikazani su na brojnim video-festivalima, TV stanicama (Arte, La5, SWR) i izložbama širom Evrope i u SAD (Ludvig muzej savremene umetnosti – Beč, Tejt Modern galerija – London, Centar Žorž Pompidu-Bobur – Pariz, ZKM – Karlsrue, Muzej Gugenhajm – Bilbao, Renesans Sosajeti – Čikago, Art in Dženeral – Njujork, Muzej savremene umetnosti Beograd itd.) a prisutni su u kolekcijama u Francuskoj i Nemačkoj.

Dobitnica je međunarodnih nagrada za video – Nagrada Centra za umetnost i tehnologiju medija (ZKM) u Karlsrueu (1998), Zlatna Sfinga za Opus na Festivalu Videomedeja u Novom Sadu (1999) i Nagrada Galerije “Nadežda Petrović”, Čačak, (2005), kao i mnogih priznanja i stipendija. Angažovana je kao selektorka na međunarodnim video festivalima i autorka je niza radionica koje se bave vezom umetnosti i društva.

Izložba će biti predstavljena i u okviru programa Nacionalne nedelje muzeja, Međunarodnog dana muzeja i Evropske noći muzeja koje se ove godine odvijaju pod sloganom : Muzeji kao središta kulture – Budućnost tradicije.

Izložba je otvorena do 14. juna 2019. godine.

You might also like More from author

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Skip to content