Vršnjačko nasilje – vid medijske promocije među mladima!

0

Bezbednost mladih je jedna od prioritetnih oblasti u Lokalnom akcionom planu za mlade i u aktivnostima Kancelarije za mlade u Kruševcu.

Pošto nismo toliko kompetentni za tu oblast, uspostavili smo saradnju sa institucijama i organizacijama koje su kompetentne, kao što su škole, Savetovalište za mlade i MUP koji imaju mnogo više iskustva i znanja iz te oblasti.– ističe Vesna Živković, koordinatorka Kancelarije za mlade Kruševac – MUP nam je bio od velike pomoći i prilikom izrade prvog Lokalnog akcionog plana za mlade tako što su nam dali podatke i istraživanja koje oni kontinuirano rade. U poslednje dve godine sa MUP-om smo radili kako sprečiti elektronsko nasilje i bili smo partner na njihovom projektu „Ako si žrtva – nisi sama“. Po srednjim školama su bila organizovana predavanja. Suština projekta bila je da se informišu i mladi i stariji gde mogu da prijave nasilje i nasilnika, jer dosta slučajeva neprijavljivanja nasilja može da bude uzrokovano i neinformisanošću.

Vesna Živković, koordinatorka Kancelarije za mlade Kruševac
Vesna Živković, koordinatorka Kancelarije za mlade Kruševac

Kancelarija za mlade je sprovela projekat „CTRL plus“, gde je, kroz seriju predavanja, tretiran problem elektronskog nasilja.

Predavač je bio inspektor koji je upoznavao mlade kako da zaštite sebe na Internetu. Takođe smo imali odličnu saradnju sa inspektorom koji se bavi trgovinom ljudima, koji je istakao da upravo društvene mreže mogu da budu mesto gde se žrtva vrbuje. Posle tih predavanja i emitovanja filma „Sestre“, većina polaznika je izjavila da će prepoloviti broj takozvanih prijatelja na Fejsbuku. Preporuka predavača bila je da, između ostalog, ne prihvataju svakog za prijatelja, da iza „prijatelja“ od 14 godina može da u stoji neka mnogo starija osoba, da je poželjno uvek razgovarati sa roditeljima. – napominje Vesna Živković.

Kancelarija za mlade radi na prevenciji i u saradnji sa svim institucijama pokušava da pomogne da se vršnjačko nasilje smanji.

Pri Kancelariji za mlade imamo i „Budi muško“ klub koji radi sa dečacima na tome kako rešavati konflikt na nenasilan način i kako prevazići rodne stereotipe. U okviru implementacije Lokalnog akcionog plana Alternativni centar za devojke je kod nas aplicirao projektom „Nauči, podeli, pokreni“ i u okviru njihovog projekta imali smo već dva ciklusa radionica o nenasilnom ponašanju, toleranciji, šta je to vršnjačko nasilje, kako je moguće sprečiti ga? – dodaje Vesna. – Ono što smo primetili posle svake radionice je da je učesnicima dosta pomoglo razjašnjenje samog pojma vršnjačkog nasilja i saveti stručnjaka, informatičara, kako mogu da se zaštite na Internetu.

film-sestreOd otvaranja Kluba za mlade, u martu 2015. godine, kroz radionice je prošlo oko 400 mladih.

Imamo dobru saradnju sa srednjoškolskim Đačkim parlamentom i mislim da je tu uspostavljena dobra saradnja. Imali smo sastanke i sa Unijom srednjoškolaca. Svi oni su dosta aktivni i mogu da nam daju informacije šta je problem srednjoškolaca i na osnovu toga mi dizajniramo radionice. I saradnja sa školama je dobra. Vršnjački edukatori su dosta bitni, a u poslednje vreme razvijamo i saradnju sa Savetovalištem za mlade koji imaju stručnjake za sve oblasti.

Vesna Živković smatra da vršnjačko nasilje nije u porastu, ali da je medijska pažnja u odnosu na ovu pojavu veća pa je vidljivije.

Sva istraživanja koja smo u Kancelariji konsultovali statistički pokazuju da su u fizičkom nasilju među onima koji vrše nasilje pretežno dečaci, ali da je sve više i devojčica. Među devojčicama je prisutnije verbalno nasilje, vređanje, omalovažavanje.

Zbog korišćenja Interneta i društvenih mreža vršnjačko nasilje je mnogo vidljivije FOTO: S. Milenković
Zbog korišćenja Interneta i društvenih mreža vršnjačko nasilje je mnogo vidljivije FOTO: S. Milenković

Kancelarija osluškuje mlade. Kako oni govore o ovoj temi, da li imaju strepnje ili iskazuju potrebu da se o tome više govori, da li ukazuju na probleme koje imaju sa vršnjacima?

Na sastancima i radionicama, mladi govore o tome da ima vršnjačkog nasilja. Više se otvaraju prema svojim vršnjacima i govore o tim slučajevima, i najčešće su to primeri nekog nasilja koje počinje bezazleno, dobacivanjem ili na sličan način. To na kraju eskalira u fizički obračun koji, na žalost, sve više postaje oblik medijske promocije. Mladima se čini da ako snime jednu tuču i postave te klipove na Internet, da će biti mnogo popularniji u društvu. Ono što smo mi videli jeste da radionice ovog tipa mogu da promene stav o nasilju, naročito o nasilju na društvenim mrežama i na Internetu. Mislim da ovakve radionice mogu u značajnoj meri da utiču na smanjenje nasilja, ali da je važno da svi institucije deluju umreženo. – zaključuje Vesna Živković, koordinatorka Kancelarije za mlade Kruševac.

You might also like More from author

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Skip to content