ЖЕНСКИ ПОКРЕТ ВЕСТА ИЗ ПЛОЧНИКА: Заједно смо јаче!

У малом селу Плочник у ћићевачкој општини, група младих девојака ради на остваривању великих промена.

Неформална група под именом Женски покрет Веста ради на побољшавању положаја и оснаживању жена и девојака у својој локалној заједници. Идеја за покрет потекла је из личног искуства ових младих активисткиња, које су одрасле у Плочнику и већ од малих ногу биле сведокиње изазова с којима се суочавају жене у руралним срединама.

Неформална група Женски покрет Веста делује у селу Плочник које има око 500 становника и становница ФОТО: Приватна архива

Хтеле смо да помогнемо женама нашег краја да сазнају и чују нешто ново, а пре свега да их подстакнемо на акцију, да се окрену себи. Искрено се надам да смо у томе успеле јер су жене радо долазиле на сваку од активности које смо организовале”,  каже Милица Радуловић, оснивачица покрета.

Живети у малом селу попут Плочника има своје предности, али и изазове. За младе људе,посебно за младе жене, ти изазови су још већи. Недостатак прилика, културних садржаја и ограничени ресурси често оставља младе без перспективе, али и без гласа. Окупљене око истих проблема чланице Весте одлучиле су да преокрену ту ситуацију и унесу позитивне промене у свом селу, али и другим селима у општини Ћићевац.

Наше село не броји много становника и становница, али ми на то нисмо гледале као на препреку или „узалудни труд“, већ као изазов. Саме смо успеле да пронађемо свој пут и проширимо видике. Све оснивачице и већина чланица Весте су академски образоване. Биле смо сигурне да и наше вршњакиње које су остале у селу, као и маме, баке, могу да разумеју и прихвате своју вредност, моћ и слободу. И биле смо у праву”, истиче Анђела Недељковић, оснивачица покрета Веста.

Старије жене из Плочника подржавају рад  Женског покрета Веста ФОТО: Приватна архива

Одговарајући на питање о потребама жена и девојака у општини Ћићевац, Милица напомиње да су жене скромне у својим захтевима, али да су истакле потребу за квалитетнијим културним садржајима и местима за дружење. Међутим, неке од њих се и даље суочавају са основним проблемима, попут недостатка воде и канализације у својим домаћинствима.

Можете ли замислити старију баку која мора носити посуде са водом од неког извора до своје куће у зимским месецима? О стварима што се тичу канализације не бих ни да коментаришем, довољно је помислити колико је то штетно за наше здравље“,  додаје Милица.

Један од изненађујућих резултата истраживања које су спровеле чланице Женског покрета Веста јесте да се жене упркос недостатку осветљених улица или паса луталица, у својим местима осећају безбедно, што је како каже Милица, било неочекивано. Веста је, такође, приметила подршку старијих жена и њихово разумевање, што додатно мотивише њихове активности.

Анђела говори о својим активистичким искуствима и волонтирању у удружењу Окулар из Ћићевца, које називају својом највећом подршком. Такође, истиче потребу за више активности и подршке младима у селима, где су изазови другачији него у градовима.

Женама из Плочника потребно је више културних садржаја и места за дружење ФОТО: Приватна архива

У Плочнику, као и у многим другим сеоским срединама, млади се суочавају са недостатком прилика, социјалним и друштвеним догађајима и осталим привилегијама које имају жене и девојке из урбаних средина. Физичка удаљеност од градова, ограничена понуда образовања и запошљавања често терају младе да напусте своје домове. Зато је група девојака из Плочника и одлучила да преузме ствари у своје руке. Милица, Анђела и њихове колегинице су пример ентузијазма и преданости младих жена које се боре за бољи живот својих суграђанки.

На питање како би позвале младе да буду активнији, Анђела предлаже директни контакт и организовање активности у сеоским срединама како би се изградило поверење и подстакла жеља младих да допринесу својој заједници.

Ми смо прошле године имале подршку од Траг фондације за покретање наше иницијативе која је обухватила сет радионица са нама и психолошкињом у четири села у нашој општини. Од ове године нам се тим проширио и сада имамо нове колегинице са којима смо осмислиле неке нове активности везане за едукацију и оснаживање жена и девојака у селима општине Ћићевац. Више о томе говорићемо у наредном периоду, али верујемо да ће наша иницијатива бити од значаја за све жене и девојке.”

Женски покрет Веста је пример како се активизмом може донети позитивна промена у малој средини. Њихова прича служи као инспирација за све младе који желе да се ангажују и донесу промене у својим локалним заједницама. За више информација о њиховим активностима, посетите њихов сајт zenskipokretvesta.rs.

You might also like More from author

Comments are closed.

Skip to content