BIRN: Zaustavite napad na Georgieva

BIRN poziva sve nadležne institucije, a naročito MUP i Tužilaštvo, da hitno reaguju povodom najnovijeg napada na urednika Slobodana Georgieva.

Dva dana nakon što je BIRN objavio fotografije, koje ukazuju na povezanost Andreja Vučića, brata srpskog predsednika i Zvonka Veselinovića, ozloglašenog biznismena sa Kosova, usledila je kampanja na društvenim mrežama, kojom se otvoreno preti uredniku Georgievu i redakcijama BIRN, CINS i KRIK.

U snimku u kom su zlonamerno montirane izjave Georgieva, a koji je od sinoć dostupan na društvenoj mreži Twitter, Georgiev je označen kao „strani plaćenik“, „izdajnik“ i saradnik albanskih i kosovskih političara. Dodatno, u snimku se koriste naslovne strane prorežimskog tabloida Informer u kojima se govori o navodnim „unosnim poslovima BIRN-a“ za strane donatore, koje su dokazane kao potpune neistinite u sudskom procesu. U istom klipu targetirane su i istraživačke redakcije CINS-a i KRIK-a.

Tonska pozadina snimka su sirene za uzbunu korišćene tokom NATO bombardovanja Srbije 1999. godine.

Nakon objave videa, usledili su brojni komentari, koji sadrže niz uvreda i pretnji, od kojih su neki u međuvremenu uklonjeni. Kao i nekoliko puta do sad, umesto da se javnost bavi rezultatima istraživačkih tekstova, vladavinom prava, borbom protiv korupcije i radom institucija, pažnja se usmerava na urednike i novinare, koji postaju mete napada.

Širenjem laži i dezinformacija stvara se pritisak i crta meta na sve novinare, koji žele da rade nezavisno i profesionalno, ali i da kritički izveštavaju o aktivnostima vlasti.

Podsećamo domaću i svetsku javnost, kao i sve kolege novinare, da je pre 20 godina, u vreme kada je Aleksandra Vučića bio ministar informisanja u Vladi Srbije, ubijen Slavko Ćuruvija, a da je tom događaju prethodila medijska hajka i atmosfera straha, koju vidimo i danas. Posebno zabrinjava što je ista matrica u kojoj je urađen sporni video korišćena uoči ubistva Olivera Ivanovića, a da se u sličnom tonu trenutno vodi i javna kampanja protiv Rade Trajković.

BIRN upozorava javnost i nadležne institucije da naša redakcija od 2014. godine radi pod neprestanim pritiskom prorežimskih tabloida i SNS partijskih botova na društvenim mrežama. Ističemo da su napadi na Georgieva i BIRN mnogo puta prijavljivani nadležnima, ali da nikakve reakcije nije bilo.

Hronologija napada na BIRN dostupna je ovde http://birnsrbija.rs/hronologija-napada-na-birn/

You might also like More from author

Comments are closed.

Skip to content