Bivši ministar odbrane i njegov brat naslikani na ktitorskoj kompoziciji

U crkvi Svetog Jovana Krstitelja na Bagdali u toku je oslikavanje zidova a na jednoj ktitorskoj kompoziciji našli su se i likovi Bratislava Gašića, bivšeg ministra odbrane, i njegovog mlađeg brata Bobana.

Izgradnja crkve na Bagdali, posvećene Svetom Jovanu Krstitelju, svecu kojeg slavi porodica Gašić, započela je marta prošle godine. Crkva je završena u oktobru 2015. godine kada ju je osveštao Patrijarh srpski Irinej.

Ktitorska kompozicija na kojoj su Bratislav i Boban Gašić FOTO: S. Milenković
Ktitorska kompozicija na kojoj su Bratislav i Boban Gašić FOTO: S. Milenković

U toku su radovi na oslikavanju zidova crkve a Kruševljani koji idu u ovaj hram bili su zatečeni kada su na zidu sa desne strane od ulaznih vrata ugledali oslikane likove bivšeg ministra odbrane i njegovog brata Bobana, vlasnika preduzeća „BG Produkt“.

Sveštenici sa kojima smo razgovarali kažu da nije neuobičajeno da ktitori crkava i manastira budu na ktitorskoj kompoziciji ili da se njihova imena nađu na ktitorskoj ploči.

Ne treba sve posmatrati samo događaje u sadašnjem vremenu već mnogo šire. Za Nemanjiće se priča da su bili ovakvi i onakvi ali su iza njih ostali brojni manastiri i crkve kojima se srpski narod danas ponosi. Skoro svi oni su oslikani u svojim zadužbinama kao i kneginja Milica i drugi velikaši koji su bili zadužbinari. Praksa oslikavanja ktitorskih kompozicija je jako davno preuzeta od Vizantinaca. – objašnjavaju naši sagovornici.

Kruševljani na različite načine reaguju na oslikavanje crkve na Bagdali. Neki smatraju da je u redu da se ktitori nađu na kompoziciji dok drugi osuđuju.

To je toliko bolesno da je teško komentarisati. U redu je jedino ako je Sveti Jovan bio pokrovitelj švercera , koliko znam on to nije. Ovo je šamar svim pravim, iskrenim vernicima a pre svega onima koji slave ovog sveca. – smatra Danilo Krstić.

Crkva na Bagdali  ima oko 80 kvadrata i biće deo velikog crkvenog kompleksa od nekoliko hektara.

Na Vidovdan 2015. godine, dok je Bratislav Gašić bio ministar odbrane, osveštan je krst u krugu kasarne „Car Lazar“, na mestu gde bi trebalo da bude izgrađena crkva. Izgradnja ovog hrama, iako je prošlo 14 meseci od tada, još uvek nije započela.

Bratislava Gašića je 2013. godine Srpska pravoslavna crkva odlikovala ordenom svetog Save drugog reda.

You might also like More from author

Comments are closed.

Skip to content