ДРУГИ МИНИ САЈАМ СОЦИЈАЛНОГ ПРЕДУЗЕТНИШТВА: Бизнис по мери човека

0

У Културном центру Крушевац, а у организацији Центра за социјално предузетништво и Удружења грађана Евроконтакт, данас је одржан други Мини-сајам социјалног предузетништва.

На мини сајму социјалног предузетништва своје производе и услуге представили су удружења Етно-Расина, Осмех на длану, РЕА, Удружење дисторифичара Расинског округа, Удружење жена Јасика, Златне нити Буци, Даринка Петровић предузетница, Општинска организација глувих и наглувих Крушевац, Међуопштинска организација слепих Крушевац и КУД „Радомир Јаковљевић Јакша“ из Велике Ломнице.
На сајму су се представила и нека од најпознатијих социјалних предузећа из Србије као што су Каритас из Шапца и Дечији осмех из Београда.

На другом Мини-сајму социјалног предузетништва представило се двадесетак организација из Расинског округа и других крајева Србије ФОТО: ЦИНК

Социјално предузетништво у Србији је добило законски оквир усвајањем Закона о социјалном предузетништву у фебруару 2022. године али и даље представља велику непознаницу за најширу јавност. Највећи број грађана и локалних самоуправа у Србији нису упознати са свим специфичностима овог модела пословања нити са његовим потенцијалима за унапређење свеукупног квалитета живота у заједници.

Мислим да је ово дивна прилика да наш град види шта све социјални предузетници могу да раде и на који начин социјални предузетници допринети квалитету живота у локалној заједници. Ми смо пре шест година почели да се бавимо овом темом, заједно са колегама из Агенције за регионални развој Расинског округа, и покренули први пројекат. Тада је деловало као да идемо у мраку. Прошло је шест година, овај вид пословања је прошле године добио и свој законски оквир и ја већ видим да ћемо након другог морати да организујемо и трећи. Волео бих да једног дана наш град постане препознатљив по социјалном предузетништву“, казао је Ненад Крстић, председник Удружења грађана Евроконтакт.

Мирољуб Николић, директор шабачког Каритаса, истакао је да је „социјално предузетништво концепт пословања који је другачији“.

Ненад и његови сарадници већ годинама на ентузијастичан начин промовишу бизнис модел који је бизнис али по мери човека. То није флоскула, то је заиста тако. Видећете производе који су дело људи који су негде на маргини друштва – особа са инвалидитетом, особа које су жртве трговине људима, старих, свих оних који не могу да нађу своје место на тржишту рада и потребно им је да имају предузећа која имају својеврстан циљ – да створимо бизнис где свако са својим могућностима може да допринесе. Социјална предузећа, осим што производе неке производе пружају велики број услуга – социјалне заштите, у туризму,у различитим сферама. Верујем да ће закон, који је своју пуну примену добио у новембру месецу прошле године, успети да допринесе да ова идеје да имамо бизнис са јаснијим социјалним циљевима рашири код нас“, рекао је Николић.

У оквиру другог Мини-сајма социјалног предузетништва одржан је округли сто „Социјално предузетништво и локалне заједнице“.

 

You might also like More from author

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Skip to content