IZLOŽBA OLIMPIJSKOG KOMITETA SRBIJE:  „Put pravih vrednosti“ u Kruševcu

U Narodnom muzeju Kruševac, u četvrtak, 7. marta 2024. godine u 12 časova, biće svečano otvorena izložba Olimpijskog komiteta Srbije pod nazivom „Put pravih vrednosti“.

Izložbu će otvoriti tekvondistkinja Tijana Bogdanović, osvajačica srebrne medalje na Olimpijskim igrama u Riju 2016 i bronzane na OI u Tokiju 2020, direktor Narodnog muzeja Kruševac Nikola Pantelić i predstavnik grada Kruševca.

 Izložba „Put pravih vrednosti“ ima za cilj da upozna širu javnost sa istorijatom i kontinuitetom olimpijskog pokreta, kao i njegovim značajem u našoj sredini od Kraljevine Srbije do danas, sa osvrtom na društveni kontekst i prilike u zemlji.

 Na Izložbi će biti predstavljen nastanak olimpizma u našoj zemlji, kao i hronologija učešća naših olimpijaca na Letnjim olimpijskim igrama od 1912. do 2020. godine, sa podacima o samim Igrama, društvenim okolnostima koje su ih pratile, i članovima naših delegacija, kao i manje poznate zanimljivosti u vezi s Igrama. Posetiocima je omogućeno da vide najznačajnije eksponate iz fundusa Olimpijskog muzeja, od prvog učešća Srbije na V Olimpijskim igrama u Stokholmu, prve osvojene medalje u atletici 1948. na Igrama u Londonu, do poslednjih uspeha naših sportista na Olimpijskim igrama u Tokiju, uključujući i bronzanu medalju Tijane Bogdanović sa OI Tokio 2020.

 Izložba „Put pravih vrednosti“ je veoma uspešno predstavljena publici u Beogradu i Zrenjaninu tokom 2021. godine, u Požarevcu 2022. godine, u Kragujevcu i Novom Sadu 2o23. godine i u Smederevskoj Palanci ove godine. Ono što ovu izložbu čini posebnom su vredni eksponati iz fundusa Olimpijskog muzeja koji svedoče o razvoju i uspesima srpskog olimpijskog pokreta, kao što su autentične fotografije, sportska oprema, sportski rekviziti, medalje i razni spisi.

Postavka će biti izložena do 1. aprila ove godine.

You might also like More from author

Comments are closed.

Skip to content