Modrozelena alga ponovo prekriva jezero Ćelije

0

Pre mesec dana “procvetalo” je akumulaciono jezero Ćelije. Pojavile su se toksične modrozelene alge, na površini jezera sa koga se vodom za piće snabdeva oko 120.000 korisnika. Ipak, nadležni tvrde da vodosnabdevanje nije ugroženo.

Specifičnu boju vode jezera koja se pojavila još od maja meseca prvi su primetili ribolovci. Ove godine modrozelena bakterija se na Ćelijama pojavila dosta ranije i u primetno većem obimu. Modrozelena alga, ili mikrocistin, je prirodni stanovnik jezerske vode. Stručnjaci kažu da njenom prenamnožavanju doprinosi nekolik faktora. Oni kažu da je to posledica zagađenja jezera s jedne strane (prekomernih količina azota, posebno fosfora iz sliva i iz neposredne okoline), a sa druge strane to je posledica klimatskih okolnosti, kao i sve večeg globalnog zagrevanja. Stoga će nam se ovakve situacije u budućnosti sve češće dešavati.

Jezero Ćelije
Jezero Ćelije

Kako bi se sve pratilo i kontrolisalo, uz vanredne kontrole kvaliteta vode, po preporuci Instituta Batut i Zavoda za javno zdravlje u Kruševcu, naložena je i dosledna primena Pravilnika o načinu odredjivanja i održavanja zona sanitarne zaštite izvorišta vodosnabdevanja, što podrazumeva zabranu pristupa neslužbenim vozilima i motornim plovilima u zoni zaštite, uklanjanje bespravno izgrađenih i postavljenih objekata, preporuku zabrane kupanja, napajanja stoke i uzgoja ribe radi komercijalnog izlovljavanja.

You might also like More from author

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Skip to content